Підприємиця, волонтерка та власниця кондитерської у Львові Ольга Тесляк звернулася до поліції зі скаргою на дії поліціянта під час «ковідної» перевірки.

Як розповіла «Вголосу» Ольга Тесляк, перевірка до неї прийшла вже в перший же день, як тільки було оголошено про нові «ковідні» правила для підприємців.

Про ці правила ми писали тут.

За словами підприємиці, першого дня до неї спочатку завітали двоє працівників поліції, одним з яких був дільничий офіцер поліції. Вони хотіли бачили сертифікати вакцинації від ковіду. Вже слідом за ними зайшли працівниці Держспоживспілки.

Наступного разу сценарій повторився: знов прийшла поліція. За словами власниці кондитерської, на вимогу поліції вона надала сертифікати та бактерицидні лампи. Також  працівники поліції пересвідчилися, що у кондитерській працюють у масках та рукавицях. 

«Потім почали вимагати сертифікати вакцинації чи негативні ПЛР-тести моїх працівників, що мене дуже обурило. Я їм відповіла: ви не маєте права перевіряти. Коли прийде Держспоживслужба, тоді й поговоримо», - розповідає Ольга Тесляк.

То ж працівникам поліції довелося на вулиці зачекати представників Держспоживслужби.

Далі, за словами власниці кондитерської, гості заповнили журнал перевірок.

І вже після цього Ольга Тесляк попросила тих, хто її перевіряє, показати свої сертифікати про вакцинацію або негативні ПРЛ-тести. У одного з перевіряючих, а ним виявився працівник поліції, таких документів не виявилося.

«Я зателефонувала на лінію 102 і залишила скаргу», - каже підприємиця.

Тепер вона очікує відповіді з поліції.

Наступного разу перевірка зайшла до кондитерської відразу за відвідувачкою, яка була без маски. Проте бариста попросила відвідувачку або одягнути маску, або вийти. Відвідувачка вийшла.

«Ми відразу сказали поліції, що не обслуговуємо людей без маски», - каже Ольга Тесляк.

Як часто можуть відбуватись перевірки 

За словами голови Національної асоціації підприємців України Ростислава Пшемінського, законодавець дозволив контролерам проводити безліч перевірок. Але розписав чітко правила, за якими мають проводитися перевірки.

«Перевіряють виконання протоколу міської комісії ТЕБ і НС, який запровадив журнал вакцинованих працівників та з негативним тестом. Крім того, підприємці ведуть журнал температурного скрінінгу, прибирання та всього іншого», - каже він.

Водночас ці перевірки можуть проводитися кожні п'ятнадцять хвилин.  

Також, за його словами, це перший випадок, коли хтось з підприємців поскаржився на дії поліції.

«Вони так само повинні мати сертифікати з вакцинації», - вважає Ростислав Пшемінський.

Окрім того, Ольга Тесляк повідомила, що хоче домогтися, аби у Постанову Кабміну від 9 грудня 2020 року №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19» внесли розділ про те, що особам, які перехворіли на ковід та мають антитіла, дозволили не вакцинуватися та не робити ПЛР-тестів. Наразі такі дозволи є чинними тільки у Львові та поширюються тільки на територію міста. Ольга Тесляк має намір звернутися з цією ініціативою до народних депутатів України.

Як повідомляв «Вголос», у Львівському центрі легеневого здоров'я народилося троє малюків від ковідних мам.

ІА "Вголос": НОВИНИ