17 жовтня у Національному музеї ім. Андрея Шептицького у Львові відбулася презентація книги «Іван Іванець (1893-1946): Стрілецькі мемуари, творча спадщина».

Авторами-упорядниками монографії є знаний науковець, маляр, професор, проректор Львівської національної академії мистецтв Роман Яців, а також молодий історик Андрій Яців (син Р. Яціва). Завдяки величезній дослідницькій праці авторів українське образотворче мистецтво збагатилося ще одним незаслужено призабутим творчим іменем.

Інформацію про героя своєї нової книги Яціви збирали давно – понад два десятиліття проминули від першої спроби систематизувати творчу спадщину художника. І це далеко не перша книга на тематику національно-визвольної боротьби, однак вперше у вітчизняній історіографії монографічно окреслено багатогранний і масштабний образ одного з кращих представників української інтелігенції, літописця бойової слави УСС та УГА, члена «Пресової Кватири УСС» та Асоціяції Незалежних Українських Мистців, правника, музейника, організатора мистецького життя Львова, живописця і графіка, який ствердив себе в різних галузях мистецтва, залишивши найпомітніший слід в історичному та батальному жанрах.

Лише оглянувши монографію можна збагнути, наскільки важливою вона є для сучасного українського суспільства і молодого покоління зокрема, адже сьогодні в умовах війни надзвичайно важливо підіймати національний дух суспільства, бо українці опинилися перед загрозами того ж ворога, проти якого в свої молоді роки боровся й Іван Іванець.

Тож його досвіди – як мистця, воїна та громадянина – тепер знову актуалізуються. Але не лише в цьому причини повернення до постаті І. Іванця. Як зазначив Р. Яців, «…спроби вчених-львовознавців систематизувати багатий досвід культури Львова першої половини ХХ ст. не можуть обійтися без фактів, пов’язаних з цим іменем.

Більше того, насичена творча біографія Іванця закріплена цінним досвідом його індивідуальних шукань в мистецтві, в культурних практиках, вимагає уважної оцінки. Такої, якої вимагав від себе і сам Іван Іванець, не жалкуючи енергії для національних культурних справ, для різних форм пошанування національних героїв, для розбудови українського культурного життя в обставинах відсутності національної держави».

На заході були присутні мистецтвознавці, мистці, історики, культурологи, усі, хто цікавиться історією української національної культури. Особлива вдячність скеровується Фонду Родини Піцюрів при Фундації ім. Т. Шевченка в м. Вінніпег (Канада), зокрема Євгенії Швець (Голова Фонду Родини Піцюрів) та Петру Гринчишину (Прес-секретар Фонду Родини Піцюрів), які підтримали та повністю профінансували видання.

Як зазначив Петро Гринчишин, прес-секретар Родинного фонду Піцюрів, такого роду наукові дослідження є неоціненним доробком в царині історично-мистецької спадщини України, а також наголосив, що Іван Іванець постає перед нами людиною високого інтелекту, з яскраво визначеною національною позицією. На урочистості серед багатьох виступив також професор, доктор історичних наук Микола Литвин, який привітав Романа та Андрія Яцівих за упорядкування видання, яке повертає молодих читачів, уже будівничих незалежної держави, на складні крутозлами новітньої доби і наголосив, що жертовне служіння Івана Іванця Україні, його чин є зразком і для нас, людей ХХІ століття.

Марта Грицик 

ІА "Вголос": НОВИНИ