Протягом шести годин лікарі оперували серце шестирічної Вікусі, яку до Львова з Рівненщини доправили за допомогою авіації.

Про це «Вголосу» повідомили у клінічній лікарні швидкої допомоги Львова.  

Маленька Вікторія мала всього лише два місяці, коли лікарі виявили шуми в її серці. Дитинку скерували до Києва на лікування, але батьки обрали Львів.

«Віці було чотири з половиною місяці, коли їй зробили першу операцію на серці. Закрили герметично дірочку у серці. Але залишилися проблеми, такі як звуження аорти та стеноз клапана», - каже мама дівчинки Іванна Філіпова.  

За словами мами, Вікуся дуже активна, енергійна дівчинка, непосидюча. Ходить до школи до першого класу і очікує коли повернеться додому.

«Я хочу стати гімнасткою і художником. І танцювати хочу, і співати», - зізналася дівчинка.

Але через проблему з серцем шестирічна дитина має високий тиск, живе на пігулках і мамі стає страшно, коли Вікуся бігає.

Щотри місяці родина їздить до Львова на обстеження.

лікарня швидкої допомоги
Шестирічну Вікусю оглядають перед операцією

Після операції, яка завершилася добре, Іванна Філіпова зізналася, що вона щаслива, що її дитина одужає. Щоправда, попереду ще тривала реабілітація. Захворювання серця Вікусі передалося генетично. У їхній родині є інші випадки захворювання серця.

Дитячий кардіохірург Віталій Петров, який оперував дівчинку, каже, що операція пройшла успішно.

«Під час однієї операції вилікували одразу три проблеми: з клапаном, в камері серця та найбільшою судиною в організмі – аортою. Ми дуже задоволені цим результатом і співпрацею Вільяма Новіка», – зауважив він.

Дитячий хірург зауважив, що оперуватимуть дітей, яким виповнилося від трьох місяців і до повноліття. За його словами, операції для батьків та дітей безкоштовні, усі витрати на себе взяли спонсори. Окрім того, львівські лікарі проконсультували дітей з дитячих будинків та обрали з вродженими вадами серця для лікування.  

Генеральний директор лікар клінічної лікарні швидкої допомоги Олег Самчук зазначив, що в Україні потрібно проводити таких операцій до 140 тисяч в рік. Натомість проводиться всього лише 20 тисяч.

«Тільки у Львові близько тисячі діток, які потребують операцій на відкритому серці», - каже він.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», до Львова прибули американські хірурги, які проводять оперативні втручання на дитячих серцях. Спеціально до цієї операції шестирічну Вікторію привезли гелікоптером з іншої області.

ІА "Вголос": НОВИНИ