Небайдужі львів'яни вийшли підтримати білорусів

Сьгодні, 8 вересня, у центрі Львова місцеві мешканці провели декілька подій в знак солідарності з білоруським народом. Зокрема, на Площі Ринок відбулось віче, а згодом учасники пройшлись маршем від пам'ятника Шевченкові до пам'ятника Степана Бандери.

Нагадаємо, що сьогодні білоруси святкують День Білоруської військової слави.

Перед ходою учасники маршу поставили квіти до ніг відомого Кобзаря, а вже після вирушили до пам'ятника великого українського провідника. Також сьогодні на перед Ратушею відкрили виставку «Рік спротиву: як по(в)стає Білорусь».

Фото:032.ua

В акції підтримки взяв участь і голова Львівської міської організації ВО «Свобода» Любомир Мельничук.

«Сьогодні ми маємо бути солідарні з білоруською опозицією, яка бореться з диктаторським режимом. У Львові є білоруси, які переховуються від режиму Лукашенка. Тому перше завдання в нас допомогти людям, а друге - ми мусимо допомагати їм політично, адже вони тільки стали на той шлях відновлення власної Незалежності. Ми бачимо ситуацію в Білорусі, де тисячі людей сидять по тюрмах і на таких акціях ми висловлюємо їм свою солідарність. Білоруський народ, але не влада є нам братніми людьми. В нас багато спільної історії. Зокрема, битва 8 вересня 1514 року під містечком Орша, в якій українці, поляки білоруси та литовці зупинили московську навалу. Саме тому, сьогодні, в день цієї битви вони святкують День білоруської військової слави», - коментує Мельничук.

Нагадаємо, що 8 вересня 1514 року військо Московського князівства намагалося захопити територію Білорусі, але у вирішальній битві на Крапивенському полі під Оршею зазнало нищівного удару від військ Речі Посполитої – Литовського, Руського і Жмудського князівств під командуванням князя Костянтина Острозького.

фото:032.ua

Раніше Зеленський наказав МВС та СБУ забезпечити захист білоруським активістам в Україні

 

ІА "Вголос": НОВИНИ