На конференції вчителям з 82 загальноосвітніх навчальних закладів регіону презентували  освітню програму для школярів молодших класів «Абетка харчування», повідомляють організатори.

Менеджер з розвитку програм здорового харчування Nestlé в Україні Ірина Колодяжна розповіла, що мета цього заходу – допомогти вчителям навчити дітей молодших класів основам правильного харчування та здоровому способу життя. Ірина Колодяжна: «Абетка харчування» - готовий курс, який має гриф: «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» і  схвалений науково-методичною радою з питань освіти Інституту інноваційних технологій та змісту освіти МОН України для використання у навчально-виховному процесі в загальноосвітніх навчальних закладах. Для розробки «Абетки» залучали провідних фахівців з гастроентерології, дієтології Національної медичної академії післядипломної освіти».

В Україні програма «Абетка харчування» розроблена з урахуванням традицій і потреб українського суспільства. Науковою базою для її створення стали багаторічний досвід і розробки Nestlé щодо раціонального харчування. За час існування, з 2009 року, у програму було залучено близько 120 тисяч дітей з 490 шкіл України. Аналогічні освітні програми, які підтримує Nestlé, працюють у 83 країнах світу.

Навчальні матеріали – зручні для вивчення – в електронному та друкованому форматі. Учні в ігровій формі дізнаються про те, як правильно харчуватися, як поводитися за столом, про національні особливості харчування, обрядові страви та багато іншого. У програмі також передбачена позакласна робота – конкурси, змагання, свята.

Лікар-нутриціолог Оксана Гдиря ознайомила учасників конференції з фундаментальними основами  раціонального харчування, особливо акцентуючи увагу на взаємозв’язок способу харчування та здоров’ї дітей. «Формування здоров’я дітей залежить від батьків, але й авторитет школи має дуже велике значення. Проаналізувавши результати навчання за «Абеткою харчування», прийшли до висновку, що ця програма позитивно впливає не лише на харчування дітей, але й може змінити харчування всієї родини, покращити здоров’я», - зазначила Оксана Гдиря.

Вчителі львівських шкіл, у котрих вже запроваджено викладання «Абетки харчування», поділилися досвідом і результатами. Представник Львівської загально-освітньої школи № 78 Ірина Прихідько: «Програма працює у школі вже чотири роки і ми спостерігаємо великий поступ у розвитку наших дітей у сфері здорового способу життя. Наші діти інколи споживають не корисні продукти, але принаймні вони розрізняють, що  корисне, а що може зашкодити».

Після жвавої дискусії запитань та відповідей, усім учасникам конференції вручили дипломи, а також навчально-методичні комплекти в електронному вигляді та друковані посібники з «Абетки». Аналогічні зустрічі для вчителів заплановано провести в інших регіонах України.

«Nestlé Здорові діти» (Nestlé Healthy Kids) має на меті просування правильного харчування та фізичного розвитку серед дітей шкільного віку. Це глобальна програма, що є прикладом реалізації корпоративної ініціативи «Створення спільних цінностей».

Розроблена за ініціативою Nestlé в Україні навчальна програма для учнів 1-4 класів «Абетка харчування» стала частиною курсу «Основи здоров'я». Головною метою програми є навчити дітей принципам правильного харчування і виховати звичку дотримуватися цих принципів в повсякденному житті.

ІА "Вголос": НОВИНИ