У Львові планують запровадити пілотний для України проєкт забезпечення якісного житлового будівництва на території Львова. Це буде збір інструкцій та приписів для забудовників, який детально регламентує зовнішній вигляд та екологічні параметри будівництва, а також соціальну та транспортну інфраструктуру, якою мають забезпечити зведене житло.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив секретар Львівської міської ради Маркіян Лопачак. 

"Сьогодні на виконавчому комітеті головний архітектор Львова Антон Коломєйцев презентував дуже корисну і потрібну річ – проєкт Положення про забезпечення якісного житлового будівництва на території Львова. Таку собі інструкцію для будівельників, яка допоможе зупинити хаос і дозволить місту розвиватися якісно", - пише він.

Як повідомив Маркіян Лопачак, документ передбачає низку норм стосовно екологічності, естетики, впровадження мистецьких елементів, облаштування громадських просторів і паркомісць, дотримання гуманної висотності, запобігання переущільненню, обов’язкової побудови соціальної інфраструктури тощо. Проте наразі мова йде про початковий варіант документу, який ще потребуватиме правок та обговорень.
«Загалом документ вийшов якісним. Втім, ще маємо обговорити його з різними середовищами та врахувати всі конструктивні зауваження», - зауважив секретар ЛМР.

За словами Антона Коломєйцева, головного архітектора Львова, під час розробки документу профільне управління орієнтувались на європейський досвід. Зокрема у контексті необхідності квартальної забудови. Себто - коли мешканці будинку мають закрите для авто та сторонніх осіб подвір'я, відмежоване від вулиці загального користування власне житловими будинками. Це мало б підвищити рівень безпеки та комфорту при взаємодії з прибудинковою територією.  
 

Окрім того, у документі звернули увагу також на питання висотності та мультифункціональності нового житла. Себто - наявності безпосередньо у будинку або ж поруч з ними всієї необхідної інфраструктури - амбулаторії, культурних, спортивних та комерційних закладів. Крім того, пропонується  встановити обмеження на переущільнення земельних ділянок житлом, а також їх забезпечення соціальною інфраструктурою - школами та садочками. 

Водночас секретар Львівської міської ради зауважив, що документ ще потребує доопрацювання. За його словами, необхідно чітко встановити максимально прозорі норми по забезпеченню нового житла закладами дошкільної та шкільної освіти, аби уникнути будь-яких непорозумінь.

"Конкретизувати вимоги, які стосуються зведення дошкільних та шкільних навчальних закладів відносно запланованої житлової площі. Щоби всі підприємці були в рівних умовах, а об‘єкти інфраструктури зводилися доцільно. Думаю, коли допрацюємо ці моменти, проблем із недобросовісним будівництвом у Львові точно поменшає" - підсумував Маркіян Лопачак. 

Нагадаємо, Маркіян Лопачак у коментарі для «Вголос» розповів, які обмеження вступлять в дію у Львові у випадку погіршення ситуації з пандемією. 


 

ІА "Вголос": НОВИНИ