Серед документів для ідентифікації особи, які видає Державна міграційна служба України у Львові, понад 60% складають закордонні паспорти. Після тогорічного падіння кількість охочих отримати закордони паспорт знову стабільно зростає. Що ці факти свідчать про мобільність львів'ян.?

Про це повідомляє Держава міграційна служба України (ДМС) на своєму сайті

"Порівнюючи з попереднім місяцем цього року, у червні кількість оформлених закордонних та внутрішніх паспортів у формі ІD-картки зросла. Незважаючи на коронавірусну пандемію охочих отримати закордонний паспорт було 17 405 осіб. Попри це, виданих внутрішніх паспортів (ІD-карток) на половину менше ніж закордонних - 9 105 одиниць", - повідомляють у пресслужбі ДМС.

 

Слід зауважити, що з моменту підписання угоди про Асоціацію з ЄС, кількість охочих отримати закордонний біометричний паспорт суттєво зросла. В останні роки статистика стабільно фіксує суттєве переважання попиту на закордонні паспорти у порівнянні з ID-карток. Виключення становить період першого етапу пандемії, який розпочався в березні 2020-го та особливо відбився в цифрах у квітні. 

Чи львів'яни мандрують більше?

Паралельно з відкриттям нових рейсів в аеропорті Львів, який у липні перевищив до карантину позначку у пасажиропотоці, ця статистика свідчить про відновлення умовного рівня мобільності львів'ян на рівен часів до карантину. 

З іншого боку, до Львова по трохи повертаються туристи. Зокрема, цьогоріч особливої популярності Львів набув серед туристів з арабських країн. Упродовж року відкрився ряд прямих рейсів зі Львова до міст Саудівської Аравії, а компанія SkyUp анонсувала намір літати до королівства Бахрейн Мешканці заможних нафтових монархій за словами працівник сфери гостинності проявляють себе як чемні гості. 

Факт, що після скасування карантину і в період відпусток львів'яни мандрують частіше, не підлягає сумніву. Точної статистики наразі ми не знайшли. Проте є інша яка свідчить, що населення Львівщини попри рік закритих кордонів і далі знижується. За даними Головного управління статистики у Львівській області від початку 2020 року населення Львівщини скоротилось з 2 млн 512 тис. до  2 млн 488 тис. 

Чому важливо «не проспати» отримання id-картки. 

Крім ілюстрації актуальних процесів у мобільності львів'ян, у ДМС нагадують про необхідність своєчасного виготовлення першого паспорту громадянина України для майбутніх абітурієнтів. Адже без його наявності участь в ЗНО та доступ до вищої освіти будуть закриті. 

"Для оформлення першого паспорта у вигляді ІD-картки, слід звернутися у територіальний підрозділ Міграційної  служби за місцем реєстрації особи, проте, у період карантинних заходів можна обирати будь-який підрозділ Міграційної служби, попередньо зареєструвавшись у електронній черзі. Оформлення першого паспорта громадянина України безоплатне", наголошують у ДМС .

ІА "Вголос": НОВИНИ