96 іменних фруктових дерев висадили сьогодні у Львові на алеї коло Меморіалу Небесної сотні.

Кожне з цих дерев має ім’я львів’янина, який загинув обороняючи Україну під час російсько-української війни.

Ініціатива закладення такого саду належить вдові бійця 80 окремої аеромобільної бригади Івана Пасевича Олені Пасевич, який загинув 16 серпня 2014 року при звільненні села Красне Краснодонського району Луганської області. На жаль, і Олена не дочекалася цього світлого дня.

Про це повідомив секретар Львівської міської ради Маркіян Лопачак.

«Відтепер щовесни 96 груш, «райських» яблунь й інших декоративних дерев зацвітатимуть одне за одним, зберігаючи пам‘ять про українців, які віддали життя за Державу», - написав він у своєму телеграм-каналі.

Серед іменних дерев є і дерево з іменем бійця батальйону «Львів» Тараса Дороша. Він загинув 14 січня 2015 року у Станиці Луганській.

Як повідомила «Вголосу» вдова загиблого бійця Уляна Дорош, він загинув від кулі ворожого снайпера.

На війну Тарас пішов добровольцем. За спогадами вдови, він вважав, що це його обов’язок захищати Україну зі зброєю у руках.

«Він сказав: хто, як не ми, молоді чоловіки, повинні захищати свою країну? Ми з ним поговорили, я намагалася його відмовити від цього. Але його аргументи були переконливішими», - каже Уляна.

Відтоді день молодої жінки починався з молитви і закінчувався нею. Зранку вона намагалася додзвонитися до чоловіка, якщо був зв'язок.   І ввечері – теж.  І зараз, коли вже минулого сім років від дня його загибелі, вона не може повірити в це.

«Таких чоловіків як мій Тарас – один на мільйон. І зараз мені важко змиритися, що він ніколи не прийде, не обніме, не скаже мені «моя Цьомася», - каже вона.

Тарас Дорош загинув в часи Різдва.  І саме ці дні для Уляни Дорош є найважчими.

«Я згадую як його привезли. Як прийшли люди з ним попрощатися. Як звучали міліцейські сирени, коли його везли. І під час Різдва мені завжди згадується саме це», - зізнається вона.

Також досі Уляна згадує свою останню розмову з чоловіком. Каже, що коли він їхав влітку 2014 року на війну, вона так не хвилювалася, як хвилювалася коли поїхав востаннє.

«Я пам’ятаю як я його намагалася його знов відмовити їхати. А він сказав: «Цьомасю, ти в мене сильна жінка, у тебе все буде гаразд. Я тоді не розуміла до чого він мені це говорить. Напевно, і він не розумів. А за декілька годин його не стало», - згадує Уляна Дорош.

Відтепер ім’я Тараса Дороша буде носити райська яблунька.  Таке ж дерево матиме ім’я бійця 80 аеромобільної бригади Назара Пасельського. 

За словами його мами Світлани, він загинув 14 серпня 2014 року в Новосвітлівці Луганської області. Йому було всього лише 21 рік. І перед загибеллю він отримав звання старшого лейтенанта.

Всього два дні залишалося до ротації, коли ворожа куля забрала життя бійця. А мама досі плаче, згадуючи про нього.  

За словами керівника Львівської міської організації ВО «Свобода» Любомира Мельничука, дерева посадили спільно з родинами полеглих бійців та колегами-депутатами до Дня захисників України.
 
«Нагадаю, що 7 жовтня, на сесії Львівської міської ради ми проголосували за створення парку пам’яті Героїв війни на Донбасі. А вже сьогодні, в ньому з‘явилися дерева.», - сказав він. 
 
Нагадаю, як повідомляв «Вголос», 14 жовтня святкуємо День захисника та захисниці України. 

ІА "Вголос": НОВИНИ