У Першому медичному обʼєднанні Львова вперше в Україні виконали посмертну спліт-трансплантацію печінки. Це унікальна операція із розділення донорського органу для двох пацієнтів.

Про це повідомили у пресслужбі Першого медичного обʼєднання Львова.
Луці з Житомирщини лише півтора рочки. Малюк уже народився зі смертельною хворобою — біліарною атрезією. Ця недуга знищує печінку аж поки та не відмовить. І дітки з цією вродженою вадою гинуть маленькими.
«Такі пацієнти, якщо вже в такому віці не проводиться трансплантація, це є лічені місяці-роки життя. І, на жаль, перспективи немає. Єдиним виходом є трансплантація печінки», — розповідає заступник медичного директора з хірургічної роботи Дитячої Лікарні Святого Миколая Андрій Дворакевич.
У Луки лік уже йшов на місяці. Ліки більше не допомагали, дитина згасала на очах батьків. Шанс на порятунок з'явився завдяки родині 15-річного хлопчика, життя якого раптово обірвалося через ушкодження головного мозку. Попри біль втрати, батьки великодушно погодилися на донорство. Їхнє рішення дозволило врятувати життя Луки, ще двох дітей та двох дорослих.
Луку — найменшого реципієнта мультиорганної трансплантації — виписали останнім. Після пильного догляду спеціалістів малюк повернувся додому. Колір його шкіри змінюється — хвороблива жовтизна зникає. Час від часу хлопчик проходитиме регулярні планові обстеження в своїх лікарів та мусить регулярно приймати ліки.
 
Нагадаємо, однорічній дитині у дитячій лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова вперше в Україні пересадили шкіру від посмертного донора. 

ІА "Вголос": НОВИНИ