Сьогодні минає 100 років з дня народження поручника УПА Володимира Щигельського (позивний «Бурлака»).

Про це повідомив «Український погляд». Пам’ять упівця, командира сотні «Ударники-4», який відзначився своєю діяльності на території Закерзоння (зараз Республіка Польща) вшанували покладанням квітів до меморіальної таблиці поручника, яка знаходиться на Пекарській, 19.

У заході взяли участь представники влади, громадськості, ветерани УПА, представники об’єднаних товариств депортованих українців «Закерзоння».

Володимир Щиґельський народився 8-го серпня 1921-го року у Львові. Потім був вояком Карпатської Січі, закінчив підстаршинську школу. Після окупації Закарпаття угорськими військами, перебував у таборі для військовополонених.

В УПА з червня 1944-го року, командир сотні «Ударник-4» куреня «Перемиський» ТВ-26 «Лемко» ВО-6 «Сян». Згодом потрапив у полон до чеських військових, які передали його полякам, перебував у Варшавській та Ряшівській в’язницях. Польський військовий суд засудив до розстрілу.

Нагадаємо, що на початку липня у Верховній Раді зареєстрували проект постанови, що пропонує президентові Володимиру Зеленському повернути звання Героя України Степану Бандері і Роману Шухевичу, яких їх позбавили рішеннями донецьких судів.

ІА "Вголос": НОВИНИ