У “Дії” спростували інформацію щодо оголошення в соціальних мережах «злитих» даних українців внаслідок кібератаки.

 Зазначають, що такі повідомлення є аферою та продовженням гібридної війни.

Про це йдеться  у заяві, розміщеній на Телеграм-каналі “Дії”.

«Україна продовжує захищатися у гібридній війні. Основна мета ворога — підірвати довіру до влади фейками про вразливість критичної інформаційної інфраструктури та «‎злив»‎ даних українців.

Починаючи з минулих вихідних в інтернеті постійно з’являються оголошення щодо продажу даних, нібито отриманих під час кібератаки, що відбулася з 13 на 14 січня. У тому числі багато оголошень стосується продажу бази даних «Дії». Такі оголошення мають на меті не тільки залякати суспільство. А ще й дестабілізувати ситуацію в Україні, зупинивши роботу державного сектора», –  йдеться в заяві.

У «Дії» зауважили, що мобільний застосунок, користувачами якого є 13,5 млн українців, не зберігає персональних даних, а лише відображає інформацію про них у відповідних державних реєстрах.

При цьому звертається увага на те, що відвідувачами порталу Дія є понад 13 млн українців, а не 2 млн, як зазначається в таких оголошеннях.

«Закликаємо українців не піддаватися паніці. Усі персональні дані перебувають під надійним захистом у держреєстрах. А оголошення про можливість купити дані, отримані після зламу 14 січня, є аферою: шахраї продають старі дані, що скомплектовані з багатьох джерел, які були злиті до 2019 року», –  наголосили у «Дії».

Нагадаємо, як пише «УНН», у соціальних мережах розповсюджують інформацію щодо «зливу» даних мільйонів українців із додатку «Дія». Як повідомляють користувачі соціальних мереж, на одному з форумів виставили на продаж базу з 13,5 млн записів.

«Поки Ви спите Ваші персональні дані вже в продажу. На одному з форумів виставили на продаж базу з 13,5 млн записів. Є навіть скріни ваших паспортів, водійських посвідчень, фото та інших документів», – повідомляє один з користувачів на ім’я Ярослав Кучер.

Як писав раніше «Вголос», у ніч із 13 на 14 січня було здійснено хакерську атаку на низку урядових сайтів — МЗС, ДСНС, Міносвіти, Мінспорту, Міненерго, Мінагрополітики. Сайт МКІП не зазнав шкоди. Відповідно до даних  результатів дослідження Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, атака була здійснена Російською Федерацією.

ІА "Вголос": НОВИНИ