Міністр соціальної політики Юлія Соколовська пропонує змінити систему прив’язки соціальних виплат до прожиткового мінімуму на користь системи абсолютних цифр, які можна щороку коригувати в держбюджеті.

Про це вона заявила в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

За її словами, наразі до прожиткового мінімуму прив’язано більше ста виплат, що негативно впливає на гнучкість у плануванні бюджету.

«Якщо на трошки підняти прожитковий мінімум, то це одразу зриває бюджет, бо все до нього прив’язано. Ми стали абсолютно відірваними від тієї цілі, яку мусить виконувати прожитковий мінімум», - коментує Соколовська.

«Ми хочемо відв’язати прожитковий мінімум від усього, що не відповідає йому по суті, щоб більш гнучко можна було рухатися за програмами. Наприклад, у нас є програма допомоги малозабезпеченим сім’ям, і якщо б ми в цій програмі залишили прожитковий мінімум як такий, то в рамках цієї програми піднімати прожитковий мінімум простіше, ніж піднімати його повністю по всій системі», - наголосила міністр.

Соколовська зробила акцент на потребі у гнучкості системи, і наголосила на перевазі встановлення виплат в абсолютних, не прив’язаних до прожиткового мінімуму цифрах.

«Законом про держбюджет ми кожного року можемо встановлювати конкретні пріоритети, які ми зараз підтримуємо, в абсолютних цифрах. Наприклад, щорічно можна визначати, що така-то допомога становитиме 1 тис грн, а наступного року, через кілька років, коли ми вийдемо з проблеми, яку ми вирішуємо цією допомогою, це може змінюватися. Система має бути гнучкою і відповідати потребам, які є в конкретний момент», - підкреслила міністр соціальної політики.

Як писав «Вголос», міністр соціальної політики України Юлія Соколовська заявила про те, що у відомства немає планів щодо зміни системи субсидій.

ІА "Вголос": НОВИНИ