Завершені розслідування смертей осіб, які померли після щеплення від COVID-19, не виявили жодного зв’язку з вакцинацією. Більшість несприятливих подій після імунізації (НППІ) – це легкі випадки.

В Україні функціонує система фармакологічного нагляду за НППІ.

Про це заявив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін, пише пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

Ця система працює в електронному форматі. Несприятливі події після вакцинації мають орієнтовно 0,018 % пацієнтів. Це не серйозні випадки.

Упродовж 30 днів після імунізації померли 124 людини. Ці смерті окремо розслідують. Після проведення перевірки жодного причинно-наслідкового зв’язку із проведенням щеплення не виявили.

Також Кузін додав, що дослідники не довели того, які вакцини гірше або легше переносяться пацієнтами. У кожної людини після вакцини виникає індивідуальна реакція, спрогнозувати яку неможливо.

Несприятливі події після щеплення виникали після таких вакцин:

  • Coronavac – 0,08 %;
  • AstraZeneca – 0,02;
  • Moderna – 0,01-0,02 ;
  • Pfizer – 0,1 %.

Найбільш ефективний метод захисту від коронавірусу – вакцинація. Щеплення сприяє легкому перебігу недуги. Також статистика підтверджує, що 98-99 % осіб, які перебувають в лікарнях, - невакциновані.

Як писав «Вголос», пік захворюваності на COVID-19 в Україні йде на спад. Уперше за три місяці з лікарень виписали більше ковідних пацієнтів, ніж госпіталізували. Тенденція захворюваності на COVID-19 поступово зменшується. 

ІА "Вголос": НОВИНИ