Українці, які отримують соціальні виплати у Польщі, у жовтні втратять фінансову підтримку, яка надається на малолітніх дітей (rodzinny kapitał opiekuńczy).

З 1 жовтня українці в Польщі можуть подати заявку на участь у програмі підтримки сімей із дітьми Aktywny Rodzic. Але ці виплати не є додатковими грошовими нарахуваннями, а модифікують чинну систему соціальної допомоги.

Виплати будуть призначатися незалежно від розміру доходу сім’ї, а також вони не підлягають оподаткуванню. Йдеться про три види виплат:

  • aktywni rodzice w pracy (активні батьки на роботі) – абсолютно новий вид фінансової підтримки родин із дітьми;
  • aktywnie w żłobku (активно в яслах) – програма, яка замінить теперішні виплати «Dofinansowanie pobytu w żłobku»;
  • aktywnie w domu (активно вдома) – програма, яка замінить виплати родинного опікунського капіталу (Rodzinny kapitał opiekuńczy).

Водночас Управління соціального страхування Польщі (ZUS) попередило, що українці з PESEL UKR можуть претендувати лише на одну виплату – aktywnie w żłobku. Для цього їм потрібно:

  • надати докази, що вони прибули до Польщі у зв’язку з військовими діями;
  • легально перебували в Польщі як особи зі статусом UKR протягом безперервного періоду, що становить не менше ніж 365 днів (стосується і дорослих, і дітей).

Розмір виплат aktywni rodzice w pracy та aktywnie w żłobku із 1 жовтня 2024 року становитиме:

  • 1500 злотих (16 177 гривень) щомісячно на одну дитину,
  • 1900 злотих (20 491 гривня) в місяць на дитину, якщо є довідка про інвалідність, що містить вказівки на: потребу в постійному або тривалому сторонньому догляді чи допомозі іншої особи у зв’язку зі значним обмеженням здатності до самообслуговування, або необхідність постійної щоденної участі опікуна дитини в лікуванні, реабілітації та навчанні дитини.

ІА "Вголос": НОВИНИ