На 103-му році життя померла провідниця Українського повітового Хреста, медсестра УПА на псевдо «Зелена», Катерина Данів-Гаврилів. 11 серпня їй виповнилось 102 роки.

Сумну звістку повідомили на фейсбук-сторінці Івано-Франківської станиці Братства ОУН-УПА.

Що відомо про зв'язкову УПА

Народилась Катерина в багатодітній родині у селі Труханів, що на Стрийщині.  Там вона закінчила місцеву школу, а в 1936 поїхала до своєї сестри у Варшаву на заробітки.

Працювала у крамниці “Гуцульська штука”, вишивала. Згодом працювала у родині Я. Олесницького. Також вона відвідувала різноманітні курси, втому числі й медичні. 

У 1939 році Катерина вступила у Варшавський гурток ОУН. А через три роки переїхала до Львова. Працювала машиністкою окружного провідника ОУН (б) у Стрию, була зв’язковою Стрийського окружного проводу ОУН (б). 

Деякий час вона працювала у селі Конюхи (нині Тернопільський р-н Тернопільської обл.). У 1942-му році закінчила агрономічну школу при монастирі сестер ЧСВВ у селі Підмихайлівці (нині Івано-Франківського р-ну Івано-Франківської обл.). Практику проходила у місті Дубляни. З 1943 була інструктором з птахівництва і дрібного тваринництва у Чорткові (нині Тернопільської області) у мережі Ревізійного союзу українських кооперативів. З 1943-го – у підпіллі УНС, згодом УПА. 

В 1944-му році закінчила медичні курси, організовані Ярославою Дибою (“Модестою”).Очолювала мережу УЧХ у Сколівському повіті (нині Львівська обл.). В 1945-му році пройшла додаткові хірургічні курси, організовані Тадеєм Плюгавкою (“Маркіяном”) та “Буриндою”. 

Також працювала районовою УЧХ у Медицькому р-ні, організовувала медичні курси, була медсестрою у сотні УПА “Вікторія”.

На початку 1947-го року Катерина переїхала у Сколівський район. Вона часто переслідувалася НКВС і, щоб уникнути арешту, часто змінювала місце проживання. Згодом зуміла перейти на легальне становище.

У 1950-му році вона вийшла заміж за сільського учителя Михайла Гавриліва. У їхній сім'ї народились троє дітей: Любомир, Зіновія та Уляна. Остаточно вони переїхали у Болехів. Там Катерина впродовж 20 років працювала полірувальницею на місцевому лісокомбінаті. 

«З відходом у засвіти Катерини Олексіївни відійшла і ціла епоха історії нашого краю. Але Її приклад незламності духу, сили в боротьбі буде надихати і супроводжувати нас – покоління національно свідомих українців. Світла пам'ять і Царство Небесне!», - зазначили у повідомленні.

Читайте також:

ІА "Вголос": НОВИНИ