Будинок на проспекті Свободи, 23 почав руйнуватися ще з 2014 року. Саме тоді власник будинку на проспекті Свободи, 21 демонтував флігель, який тримав стінку флігеля сусіднього будинку.

Про це сьогодні, 1 вересня, повідомила заступниця міського голови Львова з житлово-комунальних питань Ірина Маруняк.

За її словами, 30 серпня міськрада Львова отримала висновок фахівців, в якому вказано чи можна відновити будинок на проспекті Свободи, 23, який обвалився опівночі 26 серпня. А також - чи придатні до проживання уцілілі квартири. І, основне, - хто ж винен в тому, що столітній будинок зруйнувався. 

Отож, у 2014 році власником будинку на проспекті Свободи була інша фірма, яка демонтувала флігель і не укріпила стіну сусіднього будинку. 

«Ще один чинник - це дощ. З 2015 року у Львові падають сильні дощі. Вони підмивали стінку. Взимку також цегла замерзає та розмерзає. І через це руйнувалася стінка будинку. », - каже Ірина Маруняк. 

А компанія «Фрідом Авеню», яка згодом відкупила у попередніх власників будинок на проспекті Свободи, 21, не звернула на це увагу. 

«На сьогодні укладено тристоронню угоду між управляючою компанією »Айсберг«, компанією »Фрідом Авеню« та підрядною організацією на виконання першочергових протиаварійних робіт», - каже вона. 

Отже, від учора на місці обвалу підрядні організації розпочали першочергові протиаварійні роботи. І на сьогодні більша частина робіт виконана. Так, зняли нависання даху. 

«Зараз розбирають стіну флігельної частини будинку. Розбирають її по цеглинці. Роботи триватимуть стільки, скільки це треба.  Плануємо, що стінку флігеля розберуть до рівня першого поверху», - каже вона.

Після чого будуть знову думати що робити далі. Прибрати будівельне сміття зараз не варто, тому що воно тримає стінку від подальшого руйнування. 

Наразі, за словами Ірини Маруняк, всі мешканці 11 квартир відселені з будинку і очікують, коли їм дозволять повернутися додому. Але коли це станеться, не відомо. 

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», 26 серпня опівночі до надзвичайників Львова зателефонувала мешканка будинку на проспекті Свободи, 23, яку турбували дивні звуки у квартирі та збільшення тріщин на стінах. Рятувальник з поліцією оперативно евакуювали всіх мешканців будинку. І як тільки вони встигли вивести людей, будинок обвалився. 

ІА "Вголос": НОВИНИ