Понад шість десятків кажанів залягли у зимову сплячку у підземному бункері на території Яворівського національного природного парку.

Як пояснив «Вголосу»  старший науковий співробітник інституту екології Карпат  Андрій-Тарас Башта, це найбільше відоме місце зимівлі кажанів у Розточчі.

За його словами, цей бункер відносно холодний, тому це місце уподобали для зимової сплячки кажани виду широковух європейський. Проте коло них науковці також помітили й кажанів інших видів - нічницю водяну та вуханя звичайного.

«Оскільки температура там достатньо низька, то види кажанів, які люблять тепло, там не живуть. Тільки широковушка полюбляє холодніші місця для зимівлі, тому її там багато», - каже зоолог.

За його словами, колись кажани також полюбляли зимувати у печері у селі Страч. Але після того, як до цієї печери почали навідуватися паломники та палити там свічки,  температура там змінилася і кажани змушені були покинути свій прихисток.

кажани

Що стосується кажанів, які зимують зараз у Яворівському національному парку, то влітку вони живуть у дуплах та під корою старих дерев. Мешкають вони колоніями. А на зиму підшуковують собі місце для зимової сплячки у підземеллях, підвалах та печерах, де температура стабільно низька, а вологість стабільно висока.

У парку кажуть, що ця колонія кажанів може проспати тут, в залежності від погоди, до кінця березня.

Нагадаємо також, як повідомляв «Вголос», у парку Сколівські Бескиди до людських осель навідуються зубри.

ІА "Вголос": НОВИНИ