Сьогодні, 20 жовтня, Кабінет Міністрів України прийняв зміни до Постанови № 720, яка регулює порядок перевезення анатомічних матеріалів людини в межах України, а також їх ввезення та вивезення за межі митної території країни. Це дасть змогу проводити учасникам бойових дій трансплантації кінцівок від українських донорів у закордонних закладах охорони здоров’я.

Про це повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я.

Прийняті зміни стосуватимуться бійців російсько -української війни , які втратили одночасно обидві руки чи ноги і потребують трансплантації. Наразі в Україні технологія проведення таких операцій відсутня. Іноземні спеціалісти  готові  робити ці операції для ветеранів і одночасно навчати  українських фахівців.

Трансплантації проводитимуться від українських донорів у закордонних закладах охорони здоров’я. 

“Згідно зі змінами, Український центр трансплант-координації (УЦТК) отримав право вивозити за межі митної території України анатомічні матеріали людини (верхні та нижні кінцівки )для проведення трансплантацій в іноземних закладах охорони здоров’я учасникам бойових дій та особам з інвалідністю внаслідок війни, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України”, – зазначають у міністерстві.

Цього року. в Україні проведено 202 трансплантації

Нагадаємо, що клінічна лікарня швидкої медичної допомоги Львова входить в трійку лідерів в Україні за кількістю проведених трансплантацій. У вересні у цій клініці вперше в Україні 13-річному хлопчику провели трансплантацію серця.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ