Ніколи раніше Україна ще не відчувала такої потужної світової підтримки, як сьогодні. Однак, навіть серед країн Північноатлантичного альянсу є такі, що свідомо саботують зусилля антиросійської коаліції. Не важко здогадатись, що йдеться про Угорщину, яка, поводила себе гібридно і до повномасштабного вторгнення путіна до України. Сусідня держава роками блокує наше зближення з НАТО та ЄС, гальмує отримання фінансової допомоги, а нині забороняє через свою територію постачати нам зброю. І це ще далеко не повний перелік дій офіційного Будапешта, які можуть бути корисні кремлю. Тож чому Угорщина поводить себе, відверто недружньо щодо України?

Червень 1989 року. 26-річний Віктор Орбан виступає з трибуни під час похоронної процесії угорського державного діяча Імре Надя. Молодий політик в ультимативній формі вимагає вивести з Угорщини радянські війська і провести демократичні вибори. Незабаром чоловік зійде на політичний олімп з ідеями «зробити Угорщину великою знову».

«Віктор Орбан є класичним правим популістом, який мислить категоріями якихось імперських скажемо подій, категоріями і бажаннями поширити вплив Угорщини в Європі, в світі. Відповідно збільшити території»- розповів політолог Микола Бучин.

За 4 каденції прем’єрства з Орбаном відбулись метаморфози: від антирадянського демократа він перетворився у чи не найбільшого симпатика на теренах ЄС кривавого диктатора путіна.

«Це комплекс втраченої великої країни, якою була Австро-Угорська імперія, а Угорщина входила в складову Австро-Угорської дуалістичний імперії, яка була створена у 1867-у році. Це те саме що і в путіна. Він шукав, як то кажуть, по образу і подобію. В Європі і не тільки в Європі»,- зазначив депутат ВРУ Тарас Батенко.

Відтоді, як популістська партія Орбана «Фідес» прийшла до влади, вона стоїть біля керма освітньої реформи.

«Це ментальність цього чоловіка, він ненавидить українців з якоїсь причини. Ну комплекси напевно якийсь. Друге, це передусім фінансова залежність від Москви. Хто за фінансову залежить від Москви? Від Москви фінансово залежить тільки дуже слабкі люди і дуже слабкі країни»,- розповіла політик та науковець Ірина Фаріон.

«Пропаганда в Угорщині - це є абсолютно державна позиція, інституційна позиція, так би мовити, рух держави в ту сторону, яку вони вибрали. Ця сторона насправді є абсолютно антиукраїнська»,- зауважив юрист-міжнародник Андрій Смолій.

В нових угорських підручниках школярів переконують, що в Україні точилась громадянська війна, до якої росія буцімто не причетна. А ще розповідають про «історичні угорські міста»: Ужгород, Мукачево та Хуст.

«Там нав’язується антиукраїнська історія. Там з самого малечку, зі школи говориться ті речі говориться, які ми називаємо, що Україна це є сфера впливу росії, що Україна це є ледве не частина росії. Що в Україні відбувається якісь там громадянський конфлікт, що це «фейл стейт», що це там недодержава і так далі і тому подібне. Тобто всі марки російської пропаганди»- зазначив Андрій Смолій.

Красномовними є й ілюстрації. У підручнику з географії за 8-ий клас зображений прапор України, який розриває ведмідь у «вушанці», а також чоловіки з європейською та американською символікою.

Це зображення супроводжує не менш контраверсійний опис населення України.

«Більшість – українці за національністю, але на сході країни значна частка росіян, а на Кримському півострові вони складають більшість. Дві східнослов'янські мови (російська, українська) подібні. У частинах країни, населених росіянами, п'ята частина населення розмовляє змішаною російсько-українською мовою. Незважаючи на це, дві етнічні групи часто ворогують одна з одною. Їхня протилежність також спровокувала збройний конфлікт за Кримський півострів» - йдеться у підручнику.

Ця пропаганда в школах разюче перегукується з наративами рф. Експерти в таких тезах вбачають небезпечні ідеї.

«Це почуття, що в нас обділили, нас обкрадали, ми були великою країною, зараз ми третина з тої країни. Воно дуже пронизує Угорські суспільство, воно так зроблено, що оця думка весь час вона там не вдихає. Воно виховується очевидно десь змалечку»,- розповів журналіст з Ужгорода Олександр Гаврош.

Пропаганда дісталася шкіл не раптово. Угорське суспільство роками годували «правильними» ідеями з телеекранів та сторінок газет. В результаті, індекс свободи слова в Угорщині найнижчий в ЄС.

«Якщо це індекс преси, то це вже говорить про щось правда? Це міжнародні організації ведуть моніторинг»- зауважив Олександр Гаврош.

З 2010 року, відколи Орбан прийшов до влади, уряд поступово перекроїв медійний ландшафт Угорщини під свій контроль. Суспільні мовники стали частиною державного холдингу MTVA. Таким чином вплив прем’єра вийшов далеко за межі державних ЗМІ. А в 20-му році «проорбанівський» бізнесмен Міклош Василь узагалі придбав 50% акцій незалежного видання «Index». У підсумку 70 працівників, які раніше критикували владу, звільнилось, що фактично знаменувало перемогу Орбана.

«Віктор Орбан як і Путін розуміє, що власне дуже важливою складовою цих імперських бажань є власне культурно-інформаційних складова. Тому ми маємо варіант того, що відбувається пропаганда через засоби масової інформації стосовно впливу, як мінімум на угорську общину, яка є в Україні»- припустив політолог Микола Бучин.

Дійшло до того, що міжнародна організація «Репортери без кордонів» уперше в історії до списку «ворогів преси» включила голову уряду країни ЄС. Усього в переліку 37 голів держав та урядів, серед них лукашенко, путін та кадиров.

Угорські пропагандисти активно паразитують на темі нацменшини на Закарпатті. У сусідів запускають активну кампанію з дискредитації України та ЗСУ. Так, журналіст Ласло Домські в сюжеті про похорон загиблого військового на угорському телеканалі TV-2 раптом розповів, що у Закарпатській області біля Україно-Угорського кордону буцімто перебувають вагони із сотнями трупів українських військових. При цьому, в матеріалі жодних фото чи відео доказів кореспондент не наводить. 

«Більшість громадян Угорщини імовірно також піддаються цій пропаганді, якщо їх, виховуючи так, що це пропаганда, яка з кожного голубого екрана ллється в їхню свідомість, то звичайно, що і позиція буде власне така, про яку ми говоримо – антиукраїнська»- розповів юрист-міжнародник Андрій Смолій.

Телеканал TV-2 – це провладне медіа. Перед угорськими парламентськими виборами 22-го року його ведучі зняли пропагандистський ролик на підтримку Віктора Орбана. При тому, що канал вже штрафували через подібне відео на минулих виборах, оскільки вони порушили закон про ЗМІ. Однак, ведучі повторно заявили про підтримку Орбану.

Також в угорських медіа повідомляли, що під прикриттям війни Україна хоче винищити угорську нацспільноту, відправляючи її представників помирати на передову.

«Оці всі абсолютно фейкові вкиди про закарпатців, про угорців, яких там кидають на передову без підготовки – це все ланки одного ланцюжка, метою якого є одне, підігрівання росії. Тому що якщо переможе росія, то Україна буде слабша, Угорщині буде легше наводити свої порядки»- зауважив Андрій Смолій.

«Оскільки дуже багато з них мали 2-й паспорт угорський паспорт, і в перші дні війни можна було виїхати за цим паспортом. А оскільки зараз досить сильна йде мобілізація, пов’язано з тим, що війна триває, очевидно ті що ще залишилися угорські представники їх теж призивають, то вони починають робити з цього якесь таке невдоволення, обурення»-розповів журналіст Олександр Гаврош.

Саме на цьому невдоволенні і «зіграло» видання karpathir.com – Закарпатське медіа угорською мовою. За інформацією на сайті, видання базується в Ужгороді, а фінансує його фундація, що «підтримує громади Карпат».

Раніше незалежні ЗМІ уже доводили, що матеріали видання публікуються від імен журналістів, яких навіть не існує. А справжня редакція пов’язана з угорською праворадикальною партією «Йоббік», яка бажає створити угорську автономію на території українського Закарпаття.

“Небезпеки завжди в іншому, що українці не протистоять пропаганді. Вони можуть писати що завгодно, найважливіше, аби ми писали правду. І заявляли, що захист Батьківщини це є конституційний обов’язок. Тобто, якщо на ваших теренах живуть угорці, це їх конституційний обов’язок захищати Україну. Якщо їм не подобається цей конституційний обов’язок, які проблеми, перетнув кордон, їдь у Будапешт і там плавай у своєму Дунаї»- акцентувала Ірина Фаріое.

Угорська партія «Йоббік» не просто засвітилася у зв’язках з росією. Її представники були присутніми на псевдореферендумі в українському Криму як «офіційні спостерігачі» та на незаконних виборах терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР».

Ба більше, у 2015-му Європарламент позбавив недоторканності угорського депутата від цієї політичної сили, Белу Ковача. Його прямо звинуватили в шпигунстві проти інститутів ЄС на користь росії!

«В результаті ми бачимо, що очевидно якісь домовленості, чи були чи є. Між путіним і Орбаном. Хоча б з цієї причини, що Закарпатська область, це єдина область, яка не піддається ракетним обстрілам»- припустив Тарас Батенко.

Експерти вважають, що пропаганда – це лише один з кількох спільних проектів Угорщини та росії. Мадярська сторона не раз блокувала затвердження пакетів санкцій і надалі просуває ідею економічної співпраці з окупантами. Це у той час, коли Європа стоїть на твердій позиції звільнення від російської газової кабали.

«Угорщина значною мірою залежна від енергоресурсів, які постачає росія і власне це дуже часто ставало навіть в контексті повномасштабного вторгнення таким каменем спотикання, між Європейським союзом і між Україною, зокрема Віктор Орбан категорично відмовився скажемо підтримувати енергетичні санкції проти росії», - пояснив політолог Микола Бучин.

Тау, у перші місяці російського вторгнення угорська державна енергетична компанія МВМ погодилась оплачувати газ в рублях, допомагаючи таким чином рф обійти санкції. За рік до того МВМ підписала нову довгострокову угоду з «Газпромом» на 15 років. А сам документ ратифікували в будівлі Міністерства закордонних справ у Будапешті.

«Скоріш за все, певні знижки, які надають рашисти угорцям. 2-е питання це не потрібно нічого вирішувати. 3-є питання це політична складова. Фактично кошти населення не будуть витрачатися на дорожчі енергоресурси, тобто така собі складова піару, дивіться, ми домовилися з росією і ви не платите більше, ви платите мало, дивіться, Орбан молодець», - розповів Андрій Смолій.

Газова компанія співпрацює не лише з «Газпромом». У 2020 році «МВМ» зареєстрували з державною енергетичною компанією росії «Русатом Сервіс» спільне підприємство в Угорщині. На сайті вказано, що компанія надаватиме сервісні послуги на європейському ринку в області атомної та традиційної енергетики.

«Це велика корупція, яка була задіяна російською владою для того, щоб схиляти європейських політиків на проросійські рейки. І це політики німецьких, це політики австрійських, це угорські Угорщина навіть не думає про ці речі. Вона думає, що це буде вічно дешевий російський газ, вічний путін в кремлі, в мавзолеї. В кремлі вже є, залишилось тільки мавзолєї», - припустив депутат ВРУ Тарас Батенко.

Либонь, як вдячність за знижки на газ, Угорщина погодилась допомогти росії обійти нафтове ембарго. Україна припинила постачання нафти південною гілкою трубопроводу «Дружба», через несплату кремлем за транзит.

Річ у тім, що рф не могла здійснити валютні операції, через накладені санкції, адже її рахунки були заблоковані. І тут руку допомоги окупантам протягли мадяри.

«Ми знаємо про те, що на нафту, яка йде трубопровідним транспортом, не накладено санкції, на відміну від нафти, яка йде танкерами. І це була умова Орбана в пакеті санкційному Європейського союзу. Тому нафта, яку здійснює прокачку наш магістральний нафтопровід «Дружба», дальше качає близько 12 млн тон в рік для потреб Угорщини», - зауважив Тарас Батенко.

Тож чому Угорщина так відверто симпатизує росії, моментами ризикуючи теж потрапити до санкційного списку ЄС?

«Я не виключав би, що є певні зв’язки навіть бізнесові, економічні імовірно, можливо якщо вже конспірологічні теорії вдаватися, можливий інші зв’язки у вигляді компроматів не компроматів ще чогось, росії та Угорщини»,- припустив Андрій Смолій.

Тож сьогодні експерти схиляються до того, що на інформаційному фронті Україні необхідно протистояти не лише агресору, але і його поплічникам.

«Цієї правдою треба бити. Треба показувати як вони нас розстрілювали в 39-у році, як вони на знищували на початку 20-го століття, як вони забороняли українську мову. Тобто це ворог, вони завжди були нашими ворогами. Чому ви даєте їм можливостей на наші світі землі розплачуватись свою шовіністичну ідеології? Якщо вони є за своєю природою шовіністи, будь ласка зберіться у межах своїх коренів і там проповідуйте на берегах Дунаю свій шовінізм», - підсумувала Ірина Фаріон.

Добросусідськими відносини з Угорщиною тепер точно не назвеш. А повномасштабна війна лише зняла маски з облич окремих політиків і показала, що Будапешт з Москвою ведуть свою окрему гру, з руйнівними наслідками для України. Пропаганда угорських ЗМІ – це такі ж бойові дії на інформаційному фронті як вороже ІПСО. Відповідно ми повинні реагувати на це глибше, аніж занепокоєністю на дипломатичному рівні.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ