Україна вже за кілька десятків років може зіткнутися з дефіцитом якісної питної води, бо норми, які встановлюють вимоги щодо якісної води дуже застаріли.

Про це заявила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька, повідомляє пресслужба відомства.

За словами Магалецької, в Україні діють застарілі норми, які встановлюють вимоги щодо якості води, яких до того ж не виконує більшість постачальників.

«Сьогодні почали прийматися рішення, які дозволять покращити ситуацію, – це обмеження використання фосфатів у миючих засобах та деяких пестицидів (це, приміром, хлорпірифос). Однак нам потрібно більш активно впроваджувати у себе європейські норми. Це не питання євроінтеграції, це питання виживання», – зазначила вона.

У чинному законодавстві немає норм контролю показників броматів, акриламіду, багатоядерних ароматичних вуглеводнів, вінілхлориду, епіхлорогідрину, електричної провідності, зазначає відомство. З 2021 року нормативи для чотирьох показників (акриламід, вінілхлорид, епіхлорогідрин, хлорати) у Європі у 100 разів жорсткіші, ніж в Україні.

«Наші норми потребують якнайшвидшої модернізації із використанням досвіду Європейського союзу. Держпродспоживслужба підтримує адаптацію українського законодавства до європейських норм», – наголосила Магалецька.

В Україні сьогодні діють «Державні санітарні норми та правила »Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною", в яких немає 23 показників безпеки та якості питної води, які містяться у відповідних директивах ЄС.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ