Про це розповів представник Національної асамблеї інвалідів України на Львівщині, депутат обласної ради Ярослав Грибальський, який перебуватиме у складі української делегації і доповідатиме про створення у державі доступного середовища для людей з особливими потребами.

За його словами, спочатку, 18 серпня, в закритому режимі буде заслухано коментар представників громадських організацій України до відповідей, які надав уряд. Наступного дня комітет зустрінеться віч-на-віч із Кабміном. 

Нагадаємо, що Україна у грудні 2009 року ратифікувала Конвенцію про права людей з інвалідністю, і вже від березня 2010 року вона набула чинності. Держави-учасниці, які взяли на себе зобов’язання, підписавши конвенцію, мали 2012 року скласти звіт про її впровадження. Документ також передбачає складання альтернативного звіту.

Над частиною альтернативного звіту, що стосувалася доступності міст для неповносправних, працював Ярослав Грибальський.

У квітні цього року Ярослав Грибальський перебував у складі української делегації і доповідав на засіданні комітету в Женеві з цього питання.

Ярослав Грибальський вважає, що людям з інвалідністю стало доступніше в Україні, але не на 100%. Тому є запитання до уряду з приводу того, що він намагається зробити для досягнення стовідсоткового результату. Є також і питання щодо інклюзивної освіти: чи має вона в нас широке застосування, чи це також лише поодинокі випадки.  Чимало запитань є і до інших прав людей з інвалідністю, які передбачено конвенцією.

ІА "Вголос": НОВИНИ