Зокрема, Володимир Гройсман висловив зацікавленість Уряду в реалізації до кінця цього року спільного контролю в пункті пропуску «Кучурган-Первомайськ» на придністровському сегменті державного кордону, інформує Урядовий портал.

Глава українського Уряду запропонував дати доручення відповідним службам почати роботу з підготовки проектів протоколів для організації спільного контролю в пунктах пропуску "Маяки-Паланка-Удобное" (на території Республіки Молдова) і "Рені-Джурджулешть" (на території України).

"Пункти пропуску, сумісний контроль, якісна інфраструктура переїздів дасть можливість бути нам бути більш прозорими та мобільними. Я думаю, що на пунктах пропусків має бути тільки спільна робота", - наголосив Володимир Гройсман.

Сторони також висловили свою підтримку реалізації інфраструктурних проектів щодо відкриття моста "Бронниця – Унгурь" для легкового та пасажирського транспорту і надання йому статусу міжнародного, а також будівництва нового моста через Дністер "Ямпіль – Сороки". Реалізація цих інфраструктурних проектів дозволить посилити транспортний потенціал України і Молдови, зазначив Володимир Гройсман.

Уряд України враховуватиме ці потреби сполучення між країнами під час формування планів на відновлення доріг в Україні, зауважив він.

За результатами переговорів глав урядів України та Молдови Голова Державної прикордонної служби України та Начальник прикордонної поліції Міністерства внутрішніх справ Республіки Молдова підписали Протокол між адміністрацією Державної прикордонної служби України і департаментом прикордонної поліції Міністерства внутрішніх справ Республіки Молдова про контактні пункти на українсько-молдовському державному кордоні та основні технологічні принципи організації обміну інформації про осіб та транспортні засоби, на яких особи перетинають українсько-молдовський державний кордон.

"Ми маємо значно покращити перетин українсько-молдовського кордону. Ми і наші відповідні служби щойно підписали угоду щодо спільного оформлення, яке буде відбуватися в одних пунктах пропуску на території Молдови, в інших пунктах пропуску на території України, що значно покращить час і якість проходження нашого державного кордону", - зазначив Володимир Гройсман.

Сторони також торкнулися питання енергетики та шляхів досягнення енергетичної безпеки.

Україна зацікавлена у відновленні поставок української електроенергії на ринок Молдови, наголосив Володимир Гройсман. "Хочемо вас запевнити у тому, що ми будемо дуже надійними партнерами", - наголосив він.

У цьому контексті глави урядів також торкнулися питання можливостей синхронного об'єднання енергосистем України та Молдови з європейським енергетичним об'єднанням ENTSO-E. За словами Володимира Гройсмана, це відкриє нові можливості для експорту електроенергії на європейський ринок.

Як відомо, прем'єр Молдови Павло Філіп під час зустрічі з президентом України Петром Порошенком подякував йому за підтримку в Придністровському конфлікті.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ