Україна пропонує зробити 10 конкретних кроків, зокрема нове різдвяне перемир'я, щоб розблокувати процес урегулювання конфлікту на Донбасі. Проте, за повідомленнями ТКГ — Росія відкинула усі пропозиції.

Про це 9 грудня заявив постійний представник України в міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк на засіданні постійної ради ОБСЄ, повідомив «Укрінформ».

«На тлі наближення зими, закриття лінії розмежування, продовження порушення режиму припинення вогню та розрив зв'язків з Україною створюють додаткові проблеми для мирного населення на окупованих територіях. Однак шанс покращити ситуацію ще є. Майбутні різдвяні свята – найкращий час для руху вперед, якщо тільки його знову не буде заблоковано політичним порядком денним або вимогою про так званий прямий діалог», – заявив Цимбалюк.

Серед озвучених ним ідей, які запропонувала обговорити українська сторона на засіданнях тристоронньої контактної групи:

         1) запровадити так зване різдвяне припинення вогню;
         2) розблокувати обмін утримуваними особами, «щоб вони змогли відсвяткувати разом зі своїми сім'ями та близькими людьми»;
         3) відновити роботу всіх наявних пунктів пропуску вздовж лінії зіткнення;
         4) відкрити два додаткові КПВВ біля Золотого та Щастя;
         5) доопрацювати план розмінування;
         6) затвердити додаткові ділянки розведення сил та засобів;
         7) на основі міжнародного механізму гарантувати безпечний доступ та розподіл гуманітарної допомоги нужденним;
         8) забезпечити спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ безперешкодний та безпечний доступ на всій території України;
         9) посилити моніторингові можливості СММ, зокрема через відкриття нових передових патрульних баз та припинення «глушіння» безпілотників;
        10) підвищити прозорість у прикордонних районах шляхом їх постійного моніторингу та верифікації з боку ОБСЄ, як це передбачено Мінськими угодами.

«Ці кроки допоможуть вийти з глухого кута і забезпечити таку необхідну прозорість у військовій діяльності. З огляду на це ми закликаємо Росію конструктивно долучитися до обговорення в рамках тристоронньої контактної групи», – заявив Цимбалюк.

Головні ініціативи цього переліку вже обговорювали на засіданнях ТКГ 7-го, 8-го та 9 грудня.

«Усі ініціативи української сторони були відкинуті Російською Федерацією під надуманими приводами», – повідомила пресслужба української делегації у ТКГ.

Однак, Росія відкинула усі пропозиції української делегації, як повідомила пресслужба української делегації у Facebook 9 грудня.

«Ці питання обговорювалися в рамках чергового засідання ТКГ 8 грудня 2021 року. На жаль, усі ініціативи української сторони були відкинуті Російською Федерацією під надуманими приводами», – ідеться у повідомленні.

Нагадаємо, державна прикордонна служба закупила 60 сучасних безпілотників, які працюють вдень і вночі та можуть використовуватися в радіусі до 15 км від оператора.

Додамо, як повідомив представник України в ОБСЄ, прийнявши ватажків збройних формувань в ОРДЛО до кремлівської партії «Єдина Росія», Москва фактично визнала, що окремими районами Донецької та Луганської областей керують її окупаційні адміністрації.

ІА "Вголос": НОВИНИ