Українська музика програє в конкуренції російській через бетонну стіну, що сформувала російська імперія шляхом агресії щодо української мови – представлення її як «вторинної, хуторянської» та знищення талановитих композиторів.

Таку думку висловив шеф-редактор журналу «Артефакт» Роман Коржик у прямому етері «Народного Толк-Шоу» на каналі NTA. 

Коржик бачить причину того, що українські школярі та студенти фанатіють від російського репу, в тому, що московські репери транслюють цінності, які подобаються молоді, – цінності легкої наживи, легких грошей, гарного життя. 

«Батьки цих школярів слухають Лєпса, Круга та інший московський «блатняк», – каже шеф-редактор журналу «Артефакт». – Дорослі мають такі смаки, бо в дев’яностих  і двотисячних роках, коли українська музика продовжувала розвиватися і вже виходила на центральні телеканали, російські продюсери це побачили й оперативно «завалили» Україну московським музичним продуктом. Він був на телеканалах, в ротаціях відомих радіостанцій, полицях музичних магазинів». 

Зважаючи на це, українці підсвідомо обирали російськомовну музику, бо українську мову в російській імперії роками толерували як «вторинну, сільську, хуторянську».

На думку Коржика, «код вторинності» української мови міцно закріпився завдяки прямим політичним заборонам і різним маніпуляціям, які здійснювали російський, радянський режими.

«Проте, незважаючи на бетонну стіну заборони української мови, все ж таки почали проростати квіти української культури. Наших культових композиторів – Івасюка, Білозіра – знищили московські шовіністи. Щоб наша рідна пісня розвивалася і була популярною, потрібно і державі, й бізнесменам дотувати українську музику», – підсумував Роман Коржик.

Нагадаємо, рішенням Львівської обласної ради від 18 вересня 2018 року №745 та 7 жовтня 2021 року №228 на території Львівської області запроваджено мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту.

Раніше «Вголос» писав про скандал, який спалахнув у львівському нічному клубі «Split» кілька днів тому. Як повідомляли, охорона нічного закладу вигнала звідти львів'янина через його зауваження стосовно російськомовних пісень, які лунали в караоке.

Згодом дирекція закладу висловила своє бачення того, що трапилось. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ