«Брудна бомба», про яку останнім часом стали багато говорити в Росії, є сумішшю вибухівки і радіоактивних речовин, вона не може створити ядерний вибух, але може поширити радіоактивне забруднення на певні території, тому у випадку її застосування українцям треба перебувати в укритті.

Про це інформують у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

«»Брудна бомба« – це суміш вибухівки, наприклад динаміту, і радіоактивних речовин. Не слід плутати її з ядерною зброєю і вибухом на АЕС. »Брудні бомби« ще називають »зброєю терористів«, бо вони в першу чергу – інструмент залякування».

Центр стратегічних комунікацій вважає малоймовірним застосування «брудної бомби» проти українців, але наголошує, що росіяни – терористи, тому до загрози ядерних провокацій треба ставитись серйозно.

Наголошується, що «брудна бомба» не може створити ядерний вибух, але може поширити радіоактивне забруднення в порівняно невеликих кількостях і на обмежені відстані. Її головною небезпекою є сам вибух, від якого можуть загинути чи постраждати люди.

У випадку застосування «брудної бомби» українцям необхідно пройти в укриття, залишатися там і слухати подальші вказівки від органів влади, ДСНС чи поліції.

Важливо також дотримуватись тих же рекомендацій, які давала влада на випадок ядерного вибуху.

Нагадаємо, у Запоріжжі на будівельному майданчику виявили тіло новонародженого немовляти. Під час огляду території правоохоронці знайшли тіло ще одного малюка.

Додамо, у російській Бєлгородській області 25 жовтня знову пролунали вибухи. Про гучні хлопки повідомляють у Шебекіно та Грайвороні.

ІА "Вголос": НОВИНИ