Таку думку в інтерв’ю «Українській правді» висловив голова Конгресу українців Канади Павло Ґрод.

«Це не просте рішення, тому що потрібно залишити свою кар’єру на декілька років, щоб приїхати в Україну, бо приїжджати на три-шість місяців не є достатньо. Якщо дійсно є бажання робити зміни, то треба їхати навіть не на рік, а на два-три – обов’язково», — зауважив Павло Ґрод.

«Зараз, якби я хотів стати головою якогось департаменту, приміром, в Міністерстві інфраструктури, то я мусив би покинути своє канадське громадянство і стати українським громадянином. Не знаю, чи є багато охочих відмовитися від канадського громадянства. Можливо, є одиниці, які готові до цього», — сказав Павло Ґрод, власна компанія якого — Rodan Energy — не раз входила до списку найкращих роботодавців Канади.

В той же час він додав, що ситуація була би інакшою, якби держава створила умови для ефективної роботи фахівців з діаспори і відверто закликала закордонних українців вертатися додому.

«Зараз ми, наприклад, працюємо над законами закордонного українця, щоб створити ці умови. І це нелегко. Балтійські країни закликали свою діаспору після розвалу Радянського Союзу, але в Україні такого заклику не було», — нагадав голова Конгресу українців Канади.

«Ми готові створити департамент чи агенцію, яка буде шукати потрібних професіоналів для держслужби. Бо не раз, коли я зустрічаюся з президентом чи прем’єр-міністром України, то вони кажуть: “Ну, скажіть, кого маєте, ми готові”. Але це гарно на словах, треба робити це системно, — говорить Павло Ґрод. — Якщо хтось мене запрошує на роботу, то він створює умови. Наприклад: “Ти приїдеш, ми тобі даємо два роки, не мусиш покидати своє канадське громадянство, можеш працювати без проблем, ми творимо можливості і ми потребуємо людей, які мають таку здібність, такий фах, досвід».

Голова КУК розповів також, що він наразі залучений до створення нової редакції закону «Про зовнішню трудову міграцію», яка міститиме важливу частину щодо реінтеграції.

«Ми придумали, які умови створити для тих людей, які хочуть повернутися, — пояснює Ґрод. — Є в Канаді українці, які дуже успішно працюють в різних сферах. І у них є бажання працювати заради амбітної цілі – це шанс створити нову Україну. Ми віримо в те, що сьогодні країна має шалений шанс. Але ми можемо втратити, якщо ми не скористаємося цим шансом».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ