Про це свідчать результати дослідження IHS Markit, передає Depo.ua.

Загалом у рейтингу представлені економіки 190 країн світу.

«Україна, як і раніше, вразлива перед несприятливими зовнішніми фінансовими умовами через хронічний дефіцит поточного рахунку та бюджетний дефіцит, які вимагають зовнішнього фінансування; слабке покриття імпорту; дорогий доступ до ринків капіталу і дуже високе співвідношення боргу до зовнішніх доходів. Ці слабкості поглиблювалися, коли зовнішня і внутрішня політична нестабільність зійшлися», — йдеться в дослідженні.

Зазначимо, що оприлюднили лише частину рейтингу, в якому продемонстрували оцінку економік, що розвиваються. За ступенем ризикованості серед них Україна посідає перше місце. Вслід за нею йдуть Туреччина й Аргентина.

Серед найстабільніших економік, що розвиваються, експерти позначили Китай і Росію, додавши, що РФ усе ж програє через геополітичні ризики та відкриті кордони для руху капіталу.

Загалом індекс зовнішньої уразливості від IHS Markit ранжує 190 країн на основі стабільності їхньої валюти, використовуючи такі показники, як баланс поточного рахунку, зовнішній борг, валютні резерви й інфляція. У підсумковий рейтинг також додані виваженість макроекономічної політики і політичний ризик.

Цього року до України, Туреччини, Аргентини, Південної Африки, Індонезії й Індії, які займають горішні позиції рейтингу країн із найбільшою економічною уразливістю, долучилися Єгипет, Румунія, Мексика та Колумбія.

ІА "Вголос": НОВИНИ