Відома українська волонтерка й парамедик Юлія «Тайра» Паєвська, очільниця підрозділу «Янголи Тайри» отримає щорічну міжнародну премію держсекретаря США для жінок International Women of Courage (IWOC).

Про це пише Укрінформ із посиланням на Державний департамент США.

«Премія IWOC Держсекретаря США присуджується вже 17-й рік поспіль жінкам з усього світу, які продемонстрували виняткову мужність, силу та лідерство в захисті миру, справедливості, прав людини, гендерної рівності, а також у розширенні прав і можливостей жінок та дівчат у всій різноманітності – часто з великими особистими ризиками й жертвами», - йдеться у повідомленні Держдепартаменту США.

Церемонія нагородження відбудеться 8 березня в Білому домі. Її вестимуть держсекретар США Ентоні Блінкен і перша леді Джилл Байден.

«Юлія «Тайра» Паєвська продемонструвала надзвичайну моральну та фізичну мужність у захисті України від нещадної російської агресії. Вона надавала медичну допомогу учасникам Революції гідності в Україні у 2013 році, а як керівник волонтерського загону парамедиків «Ангели Тайри» проводила тактичну медичну підготовку на передовій Донбасу з 2014 по 2018 рік», - йдеться в повідомленні американських посадовців.

У Держдепі США нагадали, що росіяни затримали Тайру 16 березня 2022 року, коли вона намагалася евакуювати жінок і дітей з Маріуполя.

Протягом трьох місяців полону вона жила в невеличкій камері з 22 іншими жінками, де терпіла тортури.

Російські кремлівські пропагандисти намагалися поширити брехню про неї, назвавши її «фашисткою» та «воєнним злочинцем».

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ