Перші українські військовослужбовці здійснили навчальні стрільби з протитанкових ракетних комплексів NLAW. Подія відбулась на Яворівському полігоні, повідомляє кореспондент «Вголос».

Сьогодні, на Яворівському полігоні Львівської області розпочалися бойові стрільби з британської протитанкової системи NLAW. Відтак перша група українських військовослужбовців вже реалізувала свої вистріли.


Що таке NLAW та як він допоможе українській армії?

NLAW це шведсько-британська переносна протитанкова керована ракета малої дальності. За принципом дуже схожа на ПЗРК «Джавелін», адже теж працює по технології «вистрілив і забув». На відміну від «Джавелін», яка вражає ціль в радіусі 3 км, NLAW може знищувати техніку лише до 800 метрів. Ця зброя є дуже зручною для користування в густо заселеній місцевості, та для міських боїв. Вага ПТРК NLAW становить 12,5 кг, а його ракета може розвивати швидкість до 200 м/с.

Оператор дивиться у комп’ютеризований приціл Trijicon TA41 NLAW 2.5×20, позначає ціль, чекає захоплення і тисне на спуск, а розрахунок попередження, траєкторію польоту і поправки на вітер приціл програмує сам. Відтак, така система дуже сильно полегшує роботу військовому та збільшує шанси на ефективне влучання по цілі. Оскільки приціл оптичний, а лазерного далекоміра немає, то система виявлення опромінення гранатометника не помітить.

Оскільки схожого озброєння, яке можна було б застосовувати на ближніх дистанціях в Збройних силах України немає, то Британські ПТРК NLAW стануть надійними захисниками наших військових при обороні від наступу окупанта.


«Хай Москва боїться»: що кажуть наші військові?

За словами представника Головного управління доктрин та підготовки ГШ ЗС України полковника Миколи Губеня, протягом тьох днів, на базі 184-го центру була проведена теоретична підготовка до застосування ПТРК. Особовий склад був підготовлений в найкоротші терміни та якісно. За результатами проведених практичних запусків, особовому складу було вручено сертифікати, які надалі ці інструктора будуть готувати солдатів для військових частин.

"Ми підготували 40 інструкторів, які начатимуть (користуванням техніки - ред) солдат для військових частин, які виконують завдання у зоні ООС. Ця техніка збільшить спроможності виконання завдань в оборонному бою по знищенню танків противника", –розповів полковник


Як розповів редакції «Вголос» один з новоспечених інструкторів солдат Максим Толочик, ця зброя не є надважкою, а відтак стріляти з можна навчитись хоч за день. Потужність зброї просто вражає військового. На його думку, така техніка буде відлякувати росіян.

«Складності немає. Навів на ціль, тримав на зоні наведення до 7 секунд, а потім вистріл. На ПТРК стоїть оптичний приціл з кратністю 2,5, який дозволяє повністю приблизитись і зафіксувати ціль. Враження найкращі. Коли будь-який військовослужбовець може самостійно виступити проти танка і повністю його знищити, то це дуже вражає. Ця зброя може бути повністю ефективна для стримання ворога. Відчувається сильна потужність зброї», – ділиться враженнями солдат.

Як розповів командувач військ оперативного командування «Південь» Сухопутних військ ЗСУ генерал-майор Ігор Палагнюк після підготовки інструкторів, приблизно через тиждень техніка буде передана вже на Схід України.

"Вона вже надійшла на Схід і чекає підготовлених операторів. Цей засіб дозволяє збільшити щільність протитанкової оборони й закриває той проміжок, який у нас був проблематичний, тобто від переднього краю до 600 метрів. Зараз в нас є суцільна протитанкова оборона. Пчинаючи від 5 км і закінчуючи переднім краєм", – каже генерал-майор.

Коли з'явилась ця зброя в Україні?

Нещодавно протитанкові ракетні комплекси NLAW Великобританія вирішила передати Україні у зв'язку з загрозою вторгнення РФ.

Про відповідне рішення повідомив міністр оборони країни Бен Воллес під час слухань у парламенті.

«Ми ухвалили поставити Україні легкі протитанкові оборонні системи... Вони не є стратегічною зброєю і не становлять загрози для Росії. Їх слід використовувати з метою самооборони», - заявив Воллес.

Згодом, країна перекинула до України близько 30 бійців нещодавно створеного елітного підрозділу Армійської бригади спеціальних операцій. Ця група бійців прибула до України для того, щоб навчити українських військових використанню нових протитанкових засобів NLAW

Також раніше ми повідомляли про те, що на Львівщині тривають практичні заняття з підготовки військовослужбовців до застосування британських ПТРК NLAW.

ІА "Вголос": НОВИНИ