Про це повідомляє ТСН.

Відтак жителі країни будуть зобов'язані сортувати все сміття за видами згідно з нормою ЗУ «Про відходи». Але постанов з переліком та послідовністю операцій з непотребом досі не створено. Нині сьома частина України завалена сміттям. Лише під офіційними звалищами поховано 43 тисячі квадратних кілометрів, що дорівнює площі Данії. А кожен українець щодня додає мінімум 1 кг непотребу до цієї кількості.

Про те, як можна сміття перетворити на корисні речі, йшлося в сюжеті  «Сніданку з 1+1».

Приблизно 40% сміття – це корисні і цінні вторинні ресурси, як-то папір, скло та полімери. Поблизу деяких київських багатоповерхівок небайдужі активісти вже встановлюють експериментальні контейнери для сортування сміття, окремо для металевих упаковок, пластику та скла. Використана тара має бути чистою та вимитою.

На сортуванні відходів можна також зекономити, якщо врахувати, що за рік людина утворює 20-70 кг сміття. Так, приблизно за 100 кг макулатури можна заробити 260 грн. 1 пластикова пляшка важить 15 грамів, а для кілограму слід назбирати майже 70, що відповідатиме 5 грн. Але за тонну пляшок переробник має заплатити 15 тисяч гривень.

Деяким видам відходів можна одразу подарувати «друге життя». Наприклад,  синтепон – готовий наповнювач для дитячих іграшок, ковдр, подушок та одягу. Алюмінієві бляшанки можна переробити на цвяхи та рами для велосипедів, а за кордоном вони стають деталями для літаків.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ