Через погіршення ситуації із захворюваністю на коронавірус, Європейський Союз вже завтра, 9 листопада, виключить Україну із «зеленого списку» для подорожей.

Що це означатиме для українських туристів пояснюють у Міністерстві закордонних справ. 

Як зазначається у повідомленні, однією з ключових умов для безперешкодних подорожей і надалі залишається вакцинація від коронавірусу.

«З огляду на прогрес у кампаніях з вакцинації по всьому світу, ЄС нещодавно змінив підхід до тимчасових обмежень на туристичні подорожі та рекомендував державам-членам ЄС відкривати кордони для повністю вакцинованих мандрівників за умови проходження тестів під час перетину кордонів», – заявили в МЗС

За словами речника міністерства закордонних справ України Олега Ніколенка дозвіл чи обмеження того чи іншого типу поїздок громадян України, кожна держава-член ЄС ухвалюватиме окремо на національному рівні.

За актуальною інформацією щодо умов в'їзду громадян України можна стежити на інтерактивній карті.

Більшість країн, ймовірно, продовжать пускати вакцинованих українців. Пощастить тим, хто прищепився вакциною, визнаною Європейським агентством лікарських засобів – Pfizer, Moderna, AstraZeneca та Johnson & Johnson. Для тих, хто щеплений вакциною CoronaVac список країн для подорожей може суттєво скоротитися, адже можливість в'їзду за ПЛР-тестом, швидше за все, скасують.

У Міністерстві повідомляють, що ЄС регулярно оновлює «зелений перелік» і, в разі поліпшення епідемічної ситуації, ухвалює рішення про повернення тієї чи іншої країни до такого переліку.

Під час ухвалення рішення про збереження країни в «зеленому переліку», Рада ЄС керується низкою критеріїв, зокрема до уваги також береться прогрес з вакцинації населення. Тож МЗС України закликає громадян активно вакцинуватися. 

Читайте також:

Що робити, коли “Дія” не генерує COVID-сертифікат? Практичні поради

ІА "Вголос": НОВИНИ