Парламентар розповів, що відсутність контролю над компанією підтвердили постанова Вищого господарського суду України від 13.08.2013 (справа №910/10255/13) та ухвала Київського апеляційного адміністративного суду України від 19.01.2016 (справа №826/1503/14).

«Відповідно до цих рішень, на компанію не поширюється дія частини 5 статті 11 Закону «Про управління об’єктами державної власності». Тож у компанії немає обов’язку ухвалювати рішення про відрахування не менше 30% чистого прибутку на виплату дивідендів та сплачувати такі дивіденди до Держбюджету. А всі комерційні операції цього підприємства не підпадають під норму закону про держзакупівлі і містять високі корупційні ризики. Ба більше, результати фінансової діяльності компанії не мають права перевіряти фінінспекція, контрольно-ревізійне управління тощо», – зазначив Михайло Головко.

Парламентар підкреслив, що лише за приблизними розрахунками, 2017 року операційний прибуток «Укргазвидобування» має становити більше 60 мільярдів гривень, дивіденди з яких держава просто втратить.

«Це величезні кошти, які йдуть повз Держбюджет. На цьому наживається чимало осіб, які очолюють цю структуру. Зараз влада розповідає про «схеми Онищенка», але сама легалізувала такі схеми і діє за ними. Вимагаю від уряду ухвалити негайно постанову, за якою безпосередньо підпорядкувати «Укргазвидобування» Кабміну», – додав Михайло Головко. 

-

ІА "Вголос": НОВИНИ