Кількість африканців, загиблих від ритуальних ножів, обчислюється кількома сотнями щорічно, пише «Новое время».

«Ритуальне жертвоприношення було частиною наших практик ще з часів прадідів», - підтверджує цілитель з округу Масака в інтерв'ю дослідникам Університету Макерере в Уганді.

У 2009 році Університет Макерере провів дослідження на  замовлення місцевого міністерства гендеру, праці та соціального розвитку в зв'язку з збільшенням масштабів страшного явища: починаючи з кінця 90-х років в Уганді стали пропадати діти. Тіла деяких з них потім знаходили обезголовленими і розчленованими. Як з'ясувалося, кров, язик, геніталії та інші частини дитячих тіл у своїх ритуалах використовували чаклуни.

Випадки людських жертвопринесень виявили і в інших африканських країнах -Танзанії, Нігерії, Свазіленді, Ліберії, Ботсвані, Південній Африці, Намібії і Зімбабве. Жертвами чаклунів ставали як діти, так і дорослі.

Так, у вересні 2017-го поліція Уганди заарештувала 44 підозрюваних у ритуальних вбивствах жінок і дітей. Людські жертвопринесення стали частиною системи традиційних вірувань і ритуалів угандійців лише в останні десятиліття, стверджують експерти. Цьому сприяли бідність, нерівномірний економічний розвиток регіонів країни, недосконале законодавство та низький освітній рівень населення.

Незважаючи на те що в останні три роки ВВП країни зростав в середньому на 5 %, а частка населення за межею бідності, знизилася з 31 % у 2006 році до 19,7 % в 2013 році, далеко не всі місцеві жителі відчули поліпшення.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ