Тристороння контактна група у Мінську, Білорусь домовилася про створення спільного органу з представниками ОРДЛО.

Про це пише "DT.UA".

Зазначається, що в документі йдеться про створення органу, який фіксуватиме суб'єктність ОРДЛО, а Росія , Франція, Німеччина та ОБСЄ будуть виступати в ролі гарантів.

Відповідно до даного документу, Консультаційна Рада буде відповідати за налагодження діалогу та консультацій щодо правових та політичних пропозицій та рішень щодо врегулювання збройного конфлікту на Донбасі згідно з Комплексом заходів.

Зокрема йдеться  про проведення виборів на території тимчасово окупованих Луганської та Донецької областей.

Варто зауважити, що даний документ планують підписати 25 березня 2020 року після проведення консультацій з ОБСЄ, Францією, та Німеччиною.

До того ж критерії та порядок підбору членів до новоствореного органу визначатимуть Україна, Франція, ФРН, Росія , ОБСЄ та незаконно проголошенні республіки "Д\ЛНР".

Крім того, всі вищезазначені учасники даного процесу зобов'язані повідомити Спеціального представника чинного голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронньої контактній групі про своїх представників, які братимуть участь у засіданнях Консультаційної Ради.

Оглядач  DT.UA Тетяна Силіна зауважила, що згідно з  даною угодою, Україна та самопроголошені республіки "Д\ЛНР" зрівняються у правах та статусі та вестимуть переговори "на рівних", чого офіційний Київ старанно уникав протягом останніх шести років.

Вона вважає, що Російська Федерація, яка є державою - агресором по відношенню до України, таким чином прагне підтвердити сумнозвісне "нас там немає" та зайняти місце за столом переговорів у якості посередника, а не сторони конфлікту.

Також Силіна наголосила, що ще один аспект документу викликає занепокоєння, а саме  "необхідність всеосяжного політичного врегулювання конфлікту", оскільки в угоді відсутні положення щодо припинення вогню, зберігання режиму тиші та інших безпекових умов, які необхідні для вирішення ситуації на Донбасі.

Хоча в преамбулі проєкту рішення ТКГ зазначається, що "інші угоди, що становлять пакет Мінських домовленостей" підписуються саме задля припинення вогню та виведення іноземних збройних формувань з України.

Як писав "Вголос",

ІА "Вголос": НОВИНИ