Україна вимагає від уряду Німеччини вибачення та спростування за словам Кай-Ахіма Шенбаха про «втрачений Крим, який ніколи не повернеться».

Нагадаємо, як повідомляв "Вголос", голова ВМС Німеччини, віцеадмірал Кай-Ахім Шенбах заявив, що анексований Росією Крим ніколи не повернеться до України, а Путін заслуговує на повагу.

Міністерство оборони Німеччини заявило, що не поділяє позиції командуючого Військово-Морських сил віце-адмірала Кая-Ахіма Шенбаха про окупований Крим. Також у відомстві зазначили, що Шенбаху доведеться пояснити слова генеральному інспектору збройних сил ФРН.

Представники оборонного відомства Німеччини запевнили, що висловлювання віце-адмірала не відповідають офіційній позиції міністерства. Про це у коментарі ТАСС повідомив представник міністерства.

"Дані висловлювання за своїм змістом та формулюванням у жодному разі не відповідають позиції міністерства. Пан Шенбах отримає можливість висловитися перед генеральним інспектором", – йдеться в заяві Міноборони ФРН.

Українське МЗС різко засудило заяву високопоставленого німецького військового. 

"Крим неодмінно повернеться завдяки наполегливим зусиллям України та її партнерів, які виявлятимуть рішучість в протидії державі-агресору. У зв’язку з цим потребує роз’яснення з боку німецького уряду, як слова командувача ВМС корелюються з послідовною підтримкою Німеччиною Кримської платформи", - йдеться в заяві.

Українські дипломати наголошують, що їх дивують сентименти Шенбаха щодо необхідності діалогу з Росією в той час, як кількість жертв російської агресії вже перевищила 14 тисяч, а понад стотисячна армія Росії вишикувалася вздовж українського державного кордону, на Донбасі продовжують гинути люди від російських куль, а Крим перетворився на ґетто прав людини та авіаносець, що становить загрозу усьому Чорноморському регіоні.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ