Генеральний секретар «Організації договору про колективну безпеку» генерал-лейтенант Станіслав Зась запропонував ввести на Донбас війська ОДКБ під виглядом «миротворців».

Про це він заявив у інтерв'ю Reuters.

Зась зазначив, що ОДКБ, яке було створене на противагу НАТО, може швидко розгорнути велику кількість військ на території Донецької та Луганської областей.

«Ми можемо надіслати стільки, скільки потрібно. Якщо нам потрібно 3 тисячі, ми надішлемо їх. Якщо нам потрібно 17 тисяч, ми надішлемо їх. Якщо нам потрібно більше — буде більше», - сказав він.

Водночас, видання зазначає, що розгортання військ ОДКБ в Україні є малоймовірним, оскільки країни Заходу сприймають організацію як інструмент впливу Кремля.

«Гіпотетично можна собі це уявити (введення військ ОДКБ на Донбас), якщо буде добра воля України, це все ж їх територія, якщо буде мандат Ради Безпеки ООН, таке рішення, якби це було необхідно, підтримали всі наші уряди», - додав Зась.

Він також заявив, що зараз треба сісти за стіл переговорів і домовитися.

Довідка

ОДКБ формується зі збройних сил Росії, Білорусі, Вірменії, Казахстану, Киргизстану і Таджикистану.  Росія, загальна чисельність армії якої складає 900 тисяч осіб, є головним і найвпливовішим членом організації. Єдиний військовий штаб ОДКБ очолює росіянин.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив, що називання Заходом різних дат нападу Росії не є реальною допомогою Україні. Вона повинна мати можливість вступити в НАТО і ЄС.

ІА "Вголос": НОВИНИ