В окупованому Криму в печерному монастирі Качи-Кальон під Бахчисараєм, де знаходиться Свято-Успенський монастир Сімферопольської єпархії УПЦ (МП), «під прикриттям релігії ведеться господарська діяльність».

Таку думку в ефірі Радіо Крим.Реалії висловила кримський еколог Маргарита Литвиненко.

За її словами, у даний час у буферній зоні Бахчисарайського історико-культурного заповідника, до якого входить печерний монастир, ведуться будівельні роботи.

Еколог зазначила, що в результаті робіт проводиться виїмка каменю, порушений природний ландшафт, завдано шкоди грецькій пам'ятці IX–XIX століть.

"Це вже не релігійна громада, а комерційна діяльність, комерційні вливання в нерухомість. Я стикалася з такою думкою ченців, що потрібно оформити документи заднім числом... Крім того, щоб оформити дозвільні документи, вони ще повинні заплатити штраф за пошкодження пам'ятника і за проект, якщо їм взагалі дозволять його робити. Я не знаю, як діятиме нинішнє Мінекології  Криму, але я думаю, що буде докладено максимальних зусиль, зокрема, й корупційного характеру, для того щоб штраф ченці не заплатили, будівництво триває, а беззаконня було узаконено", – заявила Литвиненко.

Кримський еколог нагадала, що шкоду історичній пам'ятці і довкіллю шкоду завдають упродовж багатьох років, у 2005 році було вирубано ліс на схилах поблизу монастиря.

"Ставлення до природи і до соціальних норм було... вони їх просто не визнавали, діяли так, як вважали за потрібне, прикриваючись релігією. У підсумку вони заплатили 5 мільйонів гривень штрафу. Ведеться господарська діяльність без законних підстав", – додала Литвиненко.

Печерний монастир Качі-Кальон розташований у Криму між селами Баштанівка і Передущельне (Бахчисарайський район) біля підніжжя скельного масиву на правому схилі долини річки Кача. Пам'ятка налічує 250 штучних печер. Входить до Бахчисарайського історико-культурного заповідника.

ІА "Вголос": НОВИНИ