З 30 жовтня Львівщина входить у «червону» зону та посилять перевірку за дотриманням карантинних ковід-вимог.

Як пояснив «Вголосу» начальник управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у Львівській області  Василь Семенюк, зараз сформовано спільні робочі групи з працівників Дежпродспоживслужби, поліції та райадміністрацій.

Водночас він уточнив, що перевіряти можуть окремо і поліція, і Дежпродспоживслужба, і райадміністрація.

Всього у Львівській області працюватимуть близько 60 таких груп. Ці мобільні групи перевірятимуть чи дотримуються вимоги комісій з техногенно-екологічної безпеки на надзвичайних ситуацій Львова та Львівської області, які вимагають стовідсоткової вакцинації не тільки від працівників закладів харчування, торгових центрів та ринків, але й від відвідувачів.

Василь Семенюк каже, що працівники поліції з перевіркою спочатку звертаються до адміністратора закладу з проханням показати відповідні документи. Також звертають увагу на дотримання дистанції між клієнтами закладу. І, крім того, можуть попросити відвідувачів показати сертифікат або ж негативний ПЛР-тест.

«Звісно, якщо людина їстиме, то ми її не будемо турбувати. Ковід-сертифікати  у відвідувачів можуть попросити показати вибірково», - пояснює він.

Водночас полісмен попереджає, що якщо відвідувач закладу відмовиться це зробити, то акт про порушення складуть на заклад. Адже, за його словами, працівники закладу повинні відмовитися обслуговувати такого клієнта. Якщо ж особа, яка зайшла, до прикладу, до кав’ярні, відмовляється вбрати маску та показати ковід-сертифікат, а також не хоче виходити, то працівники кав’ярні можуть викликати наряд поліції. І тоді вони вже за дії відвідувача не відповідають.

 «Наші працівники перевіряють ковід-сертифікати за допомогою спеціальної програми, встановленої на службових планшетах. Сертифікат сканують за QR-кодом. Якщо особа вакцинована, то інформація про це є в базі», - пояснює він.

Василь Семенюк зауважив, що працівники поліції доступу до бази вакцинованих не мають. Тобто, порушення медичної таємниці не буде. За допомогою свого програмного забезпечення поліція може дізнатися тільки чи сертифікат, який пред’являє особа, справжній або ж підроблений.   

Проте, не всі вакциновані мають сертифікати з QR-кодом. Дехто отримав паперові сертифікати. На таких сертифікатах, за словами полісмена, є підписи лікарів та печатки медичної установи, яка видала цю довідку.

Якщо у працівника поліції виникне сумнів у справжності такого сертифіката, то з нього знімається копія та скеровують запит до медичного закладу.

Коли працівник поліції виявить, що сертифікат підроблений, то покарають як того, хто користується підробним документом, так і того, хто виготовив підробку.

«Якщо особа не має ковід-сертифікату, негативного ПЛР-тесту або іншої довідки, то вона сплатить штраф. А ось якщо пред’явить підроблений, то з цього моменту настає кримінальна відповідальність», - наголошує він.

Каратимуть за 358 статтею Кримінального Кодексу України, яка передбачає і штраф у 17 тисяч гривень, і обмеження волі до трьох років. 

За словами Василя Семенюка, на сьогодні працівники поліції виявили 108 випадків підроблених ковід-сертифікатів на Львівщині. Більшу частину цих підроблених сертифікатів виявляють прикордонники під час перевірки громадян, які перетинають кордон.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», з 30 жовтня до кав'ярень та ринків  Львова  не впускатимуть невакцинованих осіб. А ось у громадському транспорті таких вимог нема. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ