Сьогодні, 12 січня, в Україні набув чинності закон про Єдиний державний реєстр ветеранів війни та запровадження електронного посвідчення.

Документ оприлюднено на сайті офіційної газети Верховної Ради “Голос України”.

За інформацією видання, документ №  №1954-ІХ ” Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення функціонування Єдиного державного реєстру ветеранів війни та запровадження електронного посвідчення ветерана” запроваджує електронні посвідчення для ветеранів війни, учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, учасників війни та постраждалих учасників Революції, а також членів їхніх сімей.

Як пояснюється у повідомленні,  е-посвідчення ветерана — це електронне відображення інформації, що є у посвідченні особи разом з унікальним електронним ідентифікатором (QR-кодом, штрих-кодом, цифровим кодом).

Видають його  за бажанням громадянина безкоштовно. 

Цей документ може використовуватися. як відповідний аналог в формі книжечки. Для формування посвідчення беруть відомості, передані до Єдиного державного вебпорталу електронних послуг відповідно до вимог законодавства України з Єдиного державного реєстру ветеранів війни та автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів та банків даних, держателями яких є органи держвлади та місцевого самоврядування.

Порядок формування е-посвідчення ветерана, їх електронних копій та їх перевірки органами державної влади, органами місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами визначається Кабінетом Міністрів України.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, юридичні та фізичні особи зобов’язані забезпечити перевірку посвідчення, що пред’являються громадянами України.

Нагадаємо, як повідомляв "Вголос", цьогоріч у новорічному відеопривітанні Президента України Володимира Зеленського знялись добровольці та ветерани російсько-української війни. У відповідь вони отримали шквал критики від значної частини побратимів, які негативно налаштовані до чинної влдаи. Детальніше про ситуацію у матеріалі за посиланням

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ