У Харківській області викрили злочинне угруповання, учасники якого продавали підроблені тести на коронавірус та сертифікати про вакцинацію.

За місяць десятеро фігурантів справи заробляли чотири мільйони гривень.

Про це інформує пресслужба кіберполіції України.

Замовлення на виготовлення COVID-сертифікатів та підроблених ПЛР-тестів ділки приймали в соціальних мережах. Замовники надавали їм лише власні дані та не проходили щеплення чи лабораторні дослідження.

У кіберполіції додали, що серед клієнтів зловмисників були і туристичні агенції. Вони купували підроблені ПЛР-тести за 400 гривень, а сертифікати – за 1500 грн та перепродавали їх клієнтам за набагато вищими цінами.

Угруповання діяло упродовж року. За цей час вони зуміли підробити 500 сертифікатів про вакцинацію та понад 40 тисяч ПЛР-тестів. Для виготовлення «липових» документів використовували печатки різних медичних установ та лабораторій.

Правоохоронці попередили продаж сотні несправжніх сертифікатів. Члени групи встигли взяти в людей замовлення, але поліція завадила збути документи.

У помешканнях фігурантів кримінального провадження провели 23 обшуки. До злочину причетні особи із Харківської, Київської та Запорізької областей. У них вилучили грошові кошти, печатки та штампи лікарів і медичних закладів, комп’ютерну техніку та інші докази.

Наразі затримали сім осіб, серед яких і організатор «схеми». Найближчим часом їм оголосять про підозру. За вчинене зловмисникам загрожує до восьми років позбавлення волі. Триває слідство.

Як писав «Вголос», на Львівщині працівник СБУ отримав «службове обмеження» за втрачені ювелірні вироби на суму близько 9 мільйонів гривень. Йдеться про слідчого в особливо важких справах СБУ України у Львівській області Віталія Михаліцького.

ІА "Вголос": НОВИНИ