В Україні змінили схеми поєднання різних препаратів для вакцинації від COVID-19. Тепер вакцину CoronaVac можна поєднувати з AstraZeneca, Moderna або Pfizer. Після Moderna або Pfizer – можна використовувати вакцину AstraZeneca.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України на своїй сторінці у ”Фейсбук”.

“Вакцину CoronaVac від Sinovac Biotech тепер можна поєднувати з векторними (AstraZeneca) та мРНК-вакцинами (Moderna або Comirnaty/Pfizer-BioNTech). Окрім того, після Moderna або Pfizer тепер можна використовувати вакцину AstraZeneca”, – йдеться у повідомленні.

Схеми вакцинації:

1-ша доза CoronaVac + 2-га AstraZeneca, Pfizer чи Moderna

1-ша доза AstraZeneca + 2-га Pfizer чи Moderna

1-ша доза Pfizer, Moderna + 2-га AstraZeneca

Інтервал між введеннями для всіх схем – 28 днів.

Такі самі схеми можна застосовувати також для додаткової чи бустерної дози.

Нагадаємо, що в Україні дозволили бустерну дозу людям віком понад 60 років. Щеплення можна зробити щонайменше через шість місяців після другої вакцинації.

За словами головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна,  сьогодні, 5 січня відбудеться засідання Національної технічної групи експертів, де буде розглянуто питання про універсальний доступ до бустерних доз вакцини всіх охочих.

Як писав “Вголос” в Україні бустерні дози вакцини проти коронавірусу рекомендовані для медичних працівників і працівників будинків інтернатного типу.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ