Судді Вищого антикорупційного суду Віктор Ногачевський, Віталій Крикливий та Сергій Мойсак засудили ексдиректора державного спецпідприємства «Чорнобильський спецкомбінат» Михайла Грабчука до 3,5 років в'язниці.

Про це в телеграм-каналі повідомив Центр протидії корупції.

Суд підтримав позицію прокурора САП та визнав особу винуватою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, тобто у зловживанні службовим становищем. За вироком суду колишньому генеральному директору спецкомбінату призначено покарання у виді 3 років 6 місяців позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади на підприємствах, установах, організаціях державної чи комунальної форми власності, пов’язаних з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на строк до трьох років, зі штрафом у розмірі 17 тис. гривень. Разом з тим, суд задовольнив цивільний позов у справі щодо відшкодування майнової шкоди, яка була завдана внаслідок зловживання, а саме 1 030 587 гривень.

Вирок Вищого антикорупційного суду може бути оскаржений впродовж 30 днів з моменту його проголошення.

Що відомо про цю справу?

У 2016 році директор держпідприємства підписав ряд угод про постачання пального з переможцем аукціону – приватним підприємством. Проте надалі, всупереч умовам підписаних договорів та п.2 ч.4 ст.36 Закону України «Про публічні закупівлі», відповідно до якого істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, директор держпідприємства підписав додаткові угоди про збільшення ціни товару.

При цьому, директору було достовірно відомо про відсутність документального підтвердження коливання (збільшення) ринкової ціни товару, як підстави для укладення додаткових угод про підняття закупівельної ціни пального.

Як наслідок, ціни за пальне суттєво збільшились, натомість його кількість – зменшилась, що призвело до безпідставного отримання приватною структурою грошових коштів за постачання палива.

Загалом, зловживання посадовця завдали ДСП «Чорнобильський спецкомбінат» шкоди у вигляді понад 1 млн гривень за придбання палива по завищених цінах та у менших об’ємах ніж визначені договором.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ