Каплиця Боїмів у Львові залишилася без одного лева. Про це на сторінці в соціальних мережах повідомила начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.


Як пише чиновниця, вночі вандали зуміли відколоти з пам’ятки архітектури одну підвіконну пілястру. На щастя, лева вдалося зберегти. Фахівці проведуть реставрацію.

Заступник голови комісії архітектутри та містобудування Юрій Мартинюк, голова фракції «ВАРТА» в ЛМР, у коментарі для «Вголос» заявив, що за потреби національна поліція може легко знайти вандалів та притягнути їх до відповідальності. При цьому він зауважив, що управління безпеки міста як і муніципальна варта не комунікують з профільною комісією стосовно питань охорони історичної спадщини.

"Всі заходи з охорони пам'яток прописані в законодавстві. Такі речі мала б реагувати не муніципальна варта, а національна поліція. Мала б бути узгоджена робота національної поліції з управлінням безпеки міста. Є достатньо велика кількість відеокамер, розміщена в центрі міста. Перш за все - на об'єктах,  що належить різним підприємствам (ресторани, магазини тощо). Думаю, за потреби не буде складно для національної  поліції вставности винних та притягнути їх до відповідальності", - наголосив Мартинюк.

Пам’ятка сакральної архітектури розташована у Львові на площі Катедральній, 1. Це одна з найкращих пам’яток пізнього Ренесансу в місті.

Каплицю збудували на початку 17 століття  над фамільним гробівцем родини львівських патриціїв угорського походження Боїмів. Усипальницю для родини замовив і розпочав Георгій Боїм, а завершував його син Павло Боїм. Всього в каплиці поховано 14 осіб з роду Боїмів.

Поховання з каплиці Боїмів всередині 18 століття перенесені на львівські цвинтарі, а ключі від неї, згідно з заповітом Георгія Боїма, передали до катедри.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ