Служба безпеки України, Збройні сили, Головна розвідка та омбудсмен зробили спільну заяву про масове вбивство полонених в Оленівці, яке скоїли рашисти.

Про це СБУ опублікувала в телеграм.

В ніч на 29 липня на території колишньої виправної колонії № 210 смт. Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області пролунав вибух. Внаслідок нього була знищена будівля, в якій утримувались українські військовополонені. За даними росіян, загинуло понад 50 українських захисників, кількість поранених невідома.

Даний злочин українські органи називають терактом

«Вчинений вибух є цинічним терористичним актом російської федерації, військовою провокацією та класичною false flag operation, метою якого є приховування воєнних злочинів, дискредитація Збройних Сил України, зрив постачання західної зброї та підвищення соціальної напруги в українському суспільстві», - сказано у повідомленні.

Що вимагають СБУ, ЗСУ, ГУР та омбудсмен:

1. від Організації Об'єднаних Націй та Міжнародного комітету Червоного Хреста, які виступали гарантами життя та здоров'я українських військовополонених, негайно відреагувати на терористичний акт, здійснений російською федерацією. 

2. негайно направити представників Організації Об'єднаних Націй, Міжнародного комітету Червоного Хреста, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та представників Об'єднаного центру з пошуку та звільнення полонених на територію колонії в смт. Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області з метою інспекційної місії.

Що відомо про трагедію в Оленівці

Нагадаємо, російські окупанти вдарили вночі 29 липня по колонії в Оленівці на Донеччині. В закладі перебували українські “Азовці”.

Зараз у патронатній службі полку «Азов», військовослужбовці якого, ймовірно, загинули під час російського удару по колонії в Оленівці, встановлюють імена загиблих та постраждалих захисників України.

В ОП заявили, що російські окупанти заздалегідь планували обстріл колонії в Оленівці Донецької області, де перебували українські полонені.

ІА "Вголос": НОВИНИ