Про це пишуть в статті, опублікованій в журналі Nature Communications.

Можна помітити, що захоплення «високо градусною» випивкою зумовлює майже повну відмову від вживання їжі або ж не змушує людей товстіти, незважаючи на високу калорійність спиртних напоїв. Нещодавно вчені проаналізували те, як мозок реагує на спирт, і виявили, що він вважає етанол «нормальним» джерелом їжі і тому скорочує споживання іншої їжі.

З іншого боку, як розповідає Денис Бурдаков з Інституту Френсіса Кріка в Лондоні (Великобританія), статистика свідчить, що повні люди помітно сильніше схильні до пиятики, ніж стрункі чоловіки і жінки. Чому ця закономірність існує, вчені не знають, однак Бурдаков і його колеги спробували розкрити її таємницю, спостерігаючи за роботою мозку мишей-«алкозалежних».

Як відомо, вживання невеликої порції алкоголю перед трапезою допомагає розбурхати апетит. З огляду на це, вчені ввели в шлунок мишей трубку, через яку вони протягом трьох днів вливали невеликі порції алкоголю перед тим, як тварини їли.

Як і очікували вчені, вживання спиртного підвищило апетити мишей, і вони почали їсти помітно більше, ніж їхні родичі з контрольної групи, в чий шлунок вчені вводили звичайну мінеральну воду. Намагаючись розкрити першопричину цього «алкогольного апетиту», Бурдаков і його колеги порівняли активність генів в нервових клітинах мозку тих і інших гризунів і виділили ті ділянки ДНК, які працювали інакше в головах мишей, які перебували на алкогольній «дієті».

Як виявилося, алкоголь впливає на особливі рецептори в гіпоталамусі, гормональному центрі мозку, які відповідають за роботу почуття голоду, але при цьому його молекули ніяк не впливають на клітини, пов'язані з роботою почуття насичення. Вживання алкоголю у великих кількостях стимулює ці клітини, що змушує мишей переїдати і відчувати «несправжнє» почуття голоду, аналогічне за силою до того, що переживають справді голодні тварини.

Якщо придушити роботу цих клітин, то тоді алкоголь не впливатиме на апетит людини або тварини, що автори статті продемонстрували, тимчасово відключивши Agrp-рецептори за допомогою генної терапії. Відмінності в активності цих нейронів, як вважають вчені, можуть пояснювати те, чому деякі люди багато їдять під час вживання алкоголю, а інші навпаки уникають їжі.

ІА "Вголос": НОВИНИ