Великобританія має намір протягом кількох тижнів скасувати програму видачі віз інвестора, також відомих як «золоті візи», після закликів зупинити потік «брудних грошей» у країну на тлі кризи навколо України.

Про це повідомляє The Financial Times.

Прибічники міністра внутрішніх справ Великобританії Пріті Патель заявили, що вона домагається скасування всієї програми через побоювання, що візи можуть використовуватися для відмивання незаконних коштів. Урядовці підтвердили The Financial Times, що плани щодо скасування віз розробляються.

У самому МВС нагадали, що вже вносили зміни до правил отримання віз інвестора у 2015-му та 2019-му роках у рамках боротьби з відмиванням грошей, і не виключили подальших змін.

«У рамках роботи щодо запобігання корупції ми переглядаємо всі візи інвесторів 1-го рівня, видані до проведення цих реформ, та повідомимо про наші висновки у належний час», — заявили у відомстві.

Програма видачі «золотих віз» перебуває на перегляді з 2018 року, після погіршення відносин Росії та Великобританії на тлі отруєння Сергія Скрипаля.

У тому ж році британська влада пообіцяла перевірити обставини видачі «золотих віз» 700 громадянам Росії у 2008-2015 роках. За даними The Financial Times, уряд має опублікувати результати цієї перевірки до квітня.

З вересня 2020-го до вересня 2021-го уряд Великобританії видав 798 «золотих віз», 82 з яких отримали росіяни, 210 – громадяни Китаю.

Читайте також:

ІА "Вголос": НОВИНИ