Відповідний указ Президент України Володимир Зеленський підписав учора, 28 лютого. З-поміж 12 українських захисників 6 військових удостоєні найвищої державної нагороди посмертно.

Відповідний указ було опубліковано на сайті Президента України. 

 

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі постановляю:

Присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка”

ВАГОРОВСЬКОМУ Едуарду Миколайовичу – підполковнику (посмертно)

КОЛОМІЙЦЮ Дмитру Валерійовичу – майору (посмертно)

МАТУЛЯКУ Геннадію Васильовичу – підполковнику (посмертно)

МОВЧАНУ Віталію Анатолійовичу – лейтенанту (посмертно)

ОКСАНЧЕНКУ Олександру Яковичу – полковнику (посмертно)

РАДІОНОВУ В'ячеславу Денисовичу – старшому лейтенанту (посмертно)

Присвоїти звання Герой України з врученням ордена “Золота Зірка”

ГЕРУСУ Андрію Андрійовичу – старшому лейтенанту

КРАСИЛЬНИКОВУ Дмитру Сергійовичу – бригадному генералу

КРУГЛОВУ Андрію Миколайовичу – підполковнику

МОСТОВОМУ Олександру Володимировичу – полковнику

СОДОЛЮ Юрію Івановичу – генерал-лейтенанту

ХОРОШУНУ Едуарду Миколайовичу – полковнику медичної служби.

Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

28 лютого 2022 року
 

Що відомо про нагороджених? 

Вагоровський Едуард Миколайович, 1965 року народження, підполковник Збройних Сил. Як повідомляє Суспільне Житомир, він загинув, виводячи нашу авіацію з-під ракетного удару. Дав можливість іншим піднятися в повітря.
 
Майор Дмитро Коломієць, Герой України, рятував побратимів, відволік на себе вогонь ворожої авіації і був збитий літаком ворога.

Підполковник Матуляк Геннадій Васильович, Герой України (посмертно) – Гостомель, знищив скупчення техніки ворога.

Лейтенант Мовчан Віталій Анатолійович, Герой України (посмертно), який у протиповітряному бою знищив два літальні апарати ворога.

Полковник Оксанченко Олександр Якович, Герой України,  загинув у повітряному бою, відволікаючи на себе ворожу авіацію.

Старший лейтенант Радіонов Вʼячеслав Денисович, Герой України (посмертно): завдяки його мужнім діям повний склад літаків бригади піднявся в повітря у Василькові, і це врятувало наших від ракетного удару.

Старший лейтенант Герус Андрій Андрійович, Герой України. Над містом Кропивницький він збив ворожий Іл-76, чим не допустив висадку російського десанту з озброєнням.

Бригадний генерал Красильников Дмитро Сергійович, Герой України, командир оперативно-тактичного угруповання «Північ». Він дві доби відбивався від безперервного штурму, врятував людей і техніку і не пустив ворога на Харків з Луганської області.

Підполковник Круглов Андрій Миколайович, Герой України, вивів підрозділ зенітно-ракетного комплексу «Бук» з-під ударів ворога і особисто знищив два російські гелікоптери та один літак

Полковник Мостовий Олександр Володимирович під Васильковом збив російський Іл-76, а також два гелікоптери Мі-24, чим не допустив висадку десанту з озброєнням.

Генерал-лейтенант Содоль Юрій Іванович, Герой України.

"У боях за Волноваху врятував наших хлопців від оточення та організував успішний контрнаступ. Він вивів людей з-під удару ворога. "Надзвичайно ефективно обороняє Маріуполь", – зауважив Володимир Зеленський.

Полковник медичної служби Хорошун Едуард Миколайович, Герой України. Він особисто організував оборону військово-медичного центру в оточенні та проводив евакуацію поранених.

ІА "Вголос": НОВИНИ