У двох школах Києва діти поскаржились на те, що вчителі проводять уроки російською мовою. Після перевірки їх звільнили за порушення закону про забезпечення функціонування української мови як державної.

Про це повідомила пресслужба Уповноваженого із захисту державної мови. 

Факти порушення законодавства виявили у ліцеї №303 суспільно-природничого профілю Дарницького району та спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №152 з поглибленим вивченням англійської мови Деснянського району міста Києва. 

На те, що вчителі цих двох шкіл відмовлялись викладати українською мовою поскаржились самі учні.

Зокрема, у грудні 2021 року, школярі Ліцею №303 оприлюднили у своїх соцмережах відеозапис, на якому видно, як вчителька німецької мови зацькувала школяра після його прохання перейти на державну мову.

Вона зазначила, що «70 років усі говорили російською мовою, і в цьому немає нічого страшного", а також додала, що пишається тим, що вона не українка, а «русская». 

Після того, як інцидент набув розголосу, вчительці німецької мови оголисили догану. Згодом вона свою провину визнала та звільнилася з роботи за власним бажанням.   

Про порушення мовного законодавства повідомили у соцмережах й учні спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №152 з поглибленим вивченням англійської мови Деснянського району міста Києва.

Так, мовний скадал виник навколо вчителя історії, який проводив уроки російською мовою, а на перервах погрожував дітям вибити мізки. 

Вчителю також оголосили догану та звільнили з роботи.

“За цими фактами, які з моєї ініціативи розглянули на черговому засіданні профільної комісії Київської міської ради з питань освіти і науки, сім’ї, молоді та спорту, Департамент освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та управління освіти районних в місті Києві державних адміністрацій повинні вжити додаткових заходів реагування щодо посилення відповідальності педпрацівників закладів освіти всіх форм власності за порушення мовного законодавства. Мова освітнього процесу – державна!”, – зазначив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Також читайте на сайті ІА «Вголос»: 

ІА "Вголос": НОВИНИ