Секретар Ради національної безпеки та оборони (РНБО) Олексій Данілов упевнений, що виконання мінських угод по Донбасу в нинішньому вигляді загрожує руйнуванням України. Домовленості необхідно переглянути.

 

Про це він сказав в інтерв'ю для Associated Press.

За словами Данілова, мінські угоди, які мають на увазі особливий статус Донбасу та амністію бойовикам, необхідно переглянути.

«Виконання мінських угод означає руйнування країни. Коли вони були підписані під дулом російської гармати — а німці й французи дивилися, — всім розумним людям вже було ясно, що реалізувати ці документи неможливо», - зазначив Данілов.

Також Данілов нагадав, що біля України зосереджено близько 120 тисяч російських військових, і Москва може влаштувати провокації «у будь-який момент», але стверджував, що для початку повноцінного вторгнення знадобиться масштабна підготовка, яку буде легко помітити.

«Підготовчий період, який помітить увесь світ, може тривати від трьох до семи днів. Ми ще цього не бачимо. Ми чітко розуміємо, що відбувається, і спокійно до цього готуємося», додав він.

Данілов вказав на заяву МВС України у понеділок про те, що воно зірвало змову щодо організації заворушень у Києві та інших містах України, заявивши, що президент Росії Володимир Путін сподівається досягти своєї мети знищення України шляхом внутрішньої дестабілізації навіть без вторгнення.

«На жаль, у нас тут багато агентів впливу Російської Федерації, які стоять за планами дестабілізації нашої країни зсередини», – сказав він, вказуючи на проросійську партію, яка має значну присутність в українському парламенті.

Він також засудив вимоги Росії до НАТО заборонити Україні вступати до альянсу, заявивши, що країна вже зробила вибір щодо інтеграції в НАТО та Європейський Союз, що відображено в нашій Конституції.

«Ніхто не має права диктувати нам, чи слід нам вступати в альянси. Це суверенне право нашого народу», підсумував Данілов.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав указ, який має зміцнити обороноздатність країни та покращити престижність військової служби.

Крім цього, Міністр закордонних справ Британії Ліз Трасс у понеділок внесла в парламент новий законопроєкт, який посилить і розширить режим санкцій Британії у відповідь на агресію Росії проти України.

ІА "Вголос": НОВИНИ