Сьогодні депутатська комісія фінансів та планування бюджету продовжила розглядати проєкт бюджету Львова на 2022-й рік. Серед інших питань згадали зокрема й вкрай щедрі премії для міських чиновників вищого рангу. Кошти на них мали б передбачити в частині потреб виконавчої влади, та значна частина комісії виступила проти такої «щедрості»

Про це на своїй сторінці в Facebook написав адвокат Юрій Ломага, депутат львівської міської ради від «Європейської Солідарності» та член бюджетної комісії. 
"Моя позиція є незмінною – я проти того, щоб чиновники, а саме заступники міського голови, мали шалені зарплати, а тим паче премії в розмірі 600% від їх окладу. Вони реально на ці зарплати не заслуговують, вони їх не відпрацьовують для громади Львова" - пише він. 
Водночас як наголосив Юрій Ломага, теза про те, що чиновники високого рангу мають мати гідні зарплати - абсолютна вірна. Питання лише в тому, що критерієм для отримання таких виплат має бути управлінська ефективність, а не особиста лояльність до міського голови. 
 
"Насправді у раді є лише кілька чиновників, які дійсно багато працюють і заслуговують на гідні зарплати. Скажімо, це пані Маруняк чи Кулинич, а щодо усіх інших, то я б в житті не платив їм такі кошти, які платить міський голова, а особливо пану Кіралю. Має бути справедливість у цьому питанні", - закцентував депутат. 
Понад те, колосальні премії вищих посадовців, сума яких інколи перевищує у кілька разів їх посадовий оклад, порушують один з базових принципів функціонування будь-якої держави чи суспільства - соціальну справедливість. За словами адвоката, в ситуації, коли у Львові через недостатньо високі зарплати  й далі бракує водіїв громадського трнаспорту та інших профільних комунальних працівників, космічні премії чиновників є справжнім викликом для громадськості. 
 
"Не може один чиновник, який є улюбленцем, отримувати космічні премії, а звичайний спеціаліст, який працює значно більше і ефективніше, мати мізерні кошти. Переконаний, що звичайні працівники повинні також мати гідну зарплату, адже вони, фактично, працюють для громади, щоб усі ми відчували якісні зміни. А ось заступники мера не працюють для громади, вони працюють тільки на міського голову і зайняті виключно піаром", - говорить він. 
На сам кінець Юрій Ломага закликав перевести питання премій у прозору площину та встановити максимально зрозумілі критерії їх нарахування. 
 
"Необхідно встановити чіткі обмеження, як ми намагалися зробити це минулого року. Однак за цей рік ми побачили, що міський голова рішення в частині запобіжників по преміюванню дивним чином обходить і таких премій було набагато більше, а заробітні плати окремих чиновників сягали 100 тисяч гривень і більше. Так бути не повинно«, - підсумував представник фракції »ЄС". 

Нагадаємо, як писав "Вголос«, у Львові зберігається традиція винагородження міським головою чиновників вищого рангу преміями на великі суми. Зокрема з поміж інших отриманням суттєвої »подяки" за свою працю відзначилась й керуюча справами Виконкому Наталія Алексеєва. 

ІА "Вголос": НОВИНИ